Beurskoers Aino keldert na dreigement aan personeel

Automatiseringsbedrijf Aino heeft dinsdag 21 procent van zijn beurswaarde verloren. Dit gebeurde nadat de nieuwe bestuursvoorzitter Willem Haverkamp het personeel had gedreigd met een faillissement....

Van onze verslaggever

Haverkamp kondigde vrijdag al aan dat het bedrijf uit Houten dit jaar verlies zal lijden en dat het personeel 20 procent van zijn salaris moet inleveren. Doet het personeel dit niet, dan ziet Haverkamp er geen brood meer in. 'Het heeft geen zin om verder te gaan als je alleen maar verlies gaat maken', aldus de bestuursvoorzitter.

Haverkamp wil snijden in de personeelskosten omdat dit voor Aino, net als voor de meeste ICT-dienstverleners, de grootste kostenpost is.

Haverkamp heeft er vertrouwen in dat het personeel, in totaal circa 900 mensen, met zijn plan zal instemmen. De ondernemingsraad heeft volgens het bedrijf met het loonoffer ingestemd. De voorzitter van de raad, Reinoud Ykema, wil dat echter niet bevestigen.

Volgens FNV Bondgenoten is de spanning onder het personeel om te snijden. 'Mensen moeten zich goed realiseren wat ze doen als ze 20 procent inleveren', waarschuwt vakbondsbestuurder Jan Paul Veenhuizen. 'Want als het alsnog misgaat, betekent het wel dat je met 20 procent minder de WW ingaat.'

In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft Aino, dat april 2000 is gevormd uit de automatiseerder Astra Informatica, Avalix en Armedis, 2,9 miljoen euro verlies geleden. De 3,2 miljoen euro die het bedrijf vorig jaar ophaalde bij beleggers is inmiddels opgesoupeerd. Begin dit jaar heeft het IT-bedrijf al ruim honderd mensen ontslagen.'Dit collectief ontslag heeft veel geld gekost', weet Haverkamp.

De nieuwe topman, afkomstig van Philips, zegt nog niet te weten wat hij precies gaat verdienen. Maar hij is in elk geval ook zelf bereid 20 procent van zijn salaris in te leveren. Haverkamp: 'De hele top, ook de raad van commissarissen, zal meedoen'.

Ook de beurs reageerde geschokt op Haverkamps uitspraken. Het aandeel Aino sloot op 79 eurocent, het laagste punt sinds de beursgang van het bedrijf op 5 juni 2000.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden