Beurskens en Van Vlaanderen willen Göteborg mijden Liever Rotterdam dan WK in Zweden

Met onverholen tegenzin wierpen Carla Beurskens en Bert van Vlaanderen gisteren een blik vooruit naar het wereldkampioenschap atletiek. Consciëntieus en gretig bereiden ze zich voor op de marathon van Rotterdam doch naar het WK in Göteborg talen ze niet....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

ROTTERDAM

Vooral in Van Vlaanderens geval lijkt dat vreemd. De smalle loper uit Tienhoven dankt zijn status voor een groot deel juist aan het meest recente WK, in Stuttgart, waar hij fraai en verrassend als derde eindigde. Maar Van Vlaanderen kent ook de keerzijde. En Beurskens kent die nog beter.

Tijdens de grote titeltoernooien wordt de marathon nog maar zelden bij redelijke temperaturen gehouden en bovendien dicteert eerder de tv dan het lopersbelang het aanvangsuur. Het gevolg is dat de marathon bij EK's, WK's en Olympische Spelen een uitputtingslag is geworden, die de deelnemers nog maandenlang kan terugwerpen. Talrijk zijn de voorbeelden van carrières die na zo'n kwelling abrupt tot een einde kwamen.

Het is dus heel wel verklaarbaar dat steeds meer marathoncoryfeeën de grote evenementen aan zich voorbij laten gaan. Ze kunnen in New York, Londen, Boston of Rotterdam zo aanzienlijke gages bedingen dat ze het risico van een titeltoernooi steeds meer mijden.

Dat geldt zelfs voor de Olympische Spelen die de laatste keer ook al door een aantal marathon-azen werden gemeden. Van Vlaanderen en Beurskens maken voor Atlanta om uiteenlopende redenen echter een uitzondering. Van Vlaanderen weet inmiddels dat het brons in Stuttgart met name in Amerika nauwelijks tot verhoging van zijn marktwaarde heeft geleid. Hij hoopte vorig jaar in Boston als een der prominenten en met een passend startgeld te worden ingehaald, werd met een minderwaardig bod afgescheept en besloot alsnog naar Japan te gaan. Want ook 'Rotterdam' ging slechts gedeeltelijk op zijn eisen in.

Uiteindelijk moest Van Vlaanderen zich echter in Beppu verontschuldigen vanwege een blessure aan de achillespees. Korte tijd later werd in Parijs de revanche verijdeld door een motoragent die hem aanreed. Het was een signaal om zijn wedstrijdprogramma nog zorgvuldiger te overdenken en hij ontliep het EK van Helsinki.

Zeker achteraf was dat de goede beslissing. Eind september was Van Vlaanderen fysiek parater dan ooit en wist hij zijn persoonlijk record in Berlijn aan te scherpen tot 2.10.49. De geschiedenis van de laatste jaren heeft hem dus geleerd huiverig te zijn voor titeltoernooien; de keuze tussen inkomen en prestige vereist een steeds zorgvuldiger afweging. In nog sterkere mate geldt dat voor Carla Beurskens die dertien jaar ouder is (43) en gezien die leeftijd nog voorzichtiger met zichzelf moet omspringen.

Toch heeft ook Beurskens nog een half oog gericht op de Spelen van Atlanta. Bijna steeds liepen de Spelen voor haar op een teleurstelling uit, maar de achtvoudig winnares van de Honolulu-marathon zou het spektakel misschien toch nog wel een laatste maal willen meemaken. Als de KNAU ook haar genadiglijk zou toestaan de WK van Göteborg over te slaan.

Van Vlaanderen en Beurskens kwalificeren zich voor de Olympische Spelen bij voorkeur niet in Zweden, zo veel is duidelijk. De beslissing is aan de KNAU die in deze inmidddels een voorstel heeft gedaan aan het NOCNSF. Technisch directeur Bert Paauw wilde de details gisteren nog niet verschaffen, maar het ligt voor de hand dat hij twee mogeljkheden heeft geopperd. Wie bereid is namens de KNAU bij het WK te lopen zou Olympische deelname gegarandeerd moeten worden, op voorwaarde van een klassering bij de eerste vijftien. Het alternatief zou kunnen zijn dat een lucratieve marathon als van Rotterdam wordt benut voor het halen van de Olympische limiet. De kwalificatie-eis zal dan in verhouding scherper zijn.

Van Vlaanderen zei even kernachtig als mild: 'Ik zit niet echt om het WK te springen.' Evenals Beurskens heeft hij nu als eerste prioriteit de marathon van Rotterdam. Beiden lopen dit weekeinde nog de Twintig (kilometer) van Alphen en de halve City-Pier-City-marathon. Van Vlaanderen vertrekt daarna voor twee weken naar Lanzarote .

Van Vlaanderen wil in de marathon van Rotterdam onder de twee uur tien komen. Hij voelt zich daartoe zeer wel in staat, want hij heeft intenser getraind dan voorheen, terwijl hij tegelijk het idee kreeg dat 'alles wéér gemakkelijker gaat'. Gezien de startlijst lijkt het enige probleem - paradoxaal genoeg - dat de Rotterdamse marathon wel eens té sterk bezet zou kunnen zijn.

Rotterdam ontleent zijn reputatie aan het uiterst 'snelle' parkoers en ook dit jaar komt daarop een aantal mogelijke 2.08-lopers af. Intermediair Jos Hermens denkt bij het derde lustrum zelfs het 'sterkste veld ooit te hebben gerecruteerd'. Maar het gevaar voor Van Vlaanderen is dat hij tussen de absolute top en de wat minder begaafden komt te hangen. Natuurlijk wordt de regie ook op hem afgestemd, tenslotte is het een Nederlands (en Belgisch) kampioenschap, maar Van Vlaanderen lijkt voor het eerst in zijn loopbaan een riskant en niet afwachtend te werk te moeten gaan. Wil hij althans niet 42,2 kilometer of een deel daarvan zweven.

Maar misschien is de laatbloeier Van Vlaanderen zo overtuigd geraakt van zijn mogelijkheden dat hij de strijd met de Mexicanen en Spanjaarden niet langer schuwt. Silva en Paredes, de eerste twee van de laatste New York-marathon, komen naar Rotterdam; evenals de Europees kampioen Martin Fiz en zijn landgenoot Antonio Serrano, nationaal recordhouder.

En ten slotte lukte het Hermens toch ook weer de winnaar van vorig jaar, Vincent Rousseau, te contracteren. De Belg die vorig jaar in een ellendige kou de tweede seizoentijd liep (2.07.51) meldde zich aan, af en aan. Hij moest gezien zijn eigen weifelachtigheid en het reeds gespendeerde budget van ruim één miljoen genoegen nemen met een lager startgeld, maar zwichtte onder meer door de toezegging dat zijn honorarium zou worden opgetrokken indien zich alsnog een hoofdsponsor zou melden. Want sinds vorig jaar ontbeert de Rotterdam marathon zo'n geldschieter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.