Beursinterpol

CRIMINELEN kunnen zich nog zelden over de grens veilig wanen. Na drugscriminelen en belastingontduikers zullen ook effectenfraudeurs in het buitenland geen rust meer kunnen vinden....

PETER DE WAARD

Effectenfraude is een zeer internationaal misdrijf. In vele gevallen zitten de daders in het buitenland. Van over de grenzen wordt beleggers geld uit de zak geklopt voor malafide investeringen. Ook misbruik van voorwetenschap vindt veelal plaats vanuit het buitenland. In de beursfraude-affaire bleken vele vertakkingen over de grenzen te lopen.

Tussen toezichthoudende instanties, zoals de Nederlandse Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), het Duitse Bundes

aufsichtsamt, de Britse Financial Services Authority en de Franse Commission des opérations de bourse, bestaan vaak wel afspraken over informatie-uitwisseling.

'De afspraken zijn in allerlei nota's vastgelegd, maar ze zijn veelal fragmentarisch, ad-hoc, incidenteel en bilateraal', zegt directeur Bert Canneman van de STE.

Daarom hebben de toezichthoudende instanties van zeventien Europese landen vorig jaar een Forum of European Securities Commissions opgericht, kortweg Fesco. 'Als eerste daad heeft Fesco nu een Europese beurspolitie opgericht, Fescopol', aldus Canneman. Namens Nederland zal Paul Mulder, hoofd juridische zaken bij de STE, deel gaan uitmaken van Fescopol.

De vervolging van misbruik van voorwetenschap is een van de belangrijkste activiteiten van Fescopol. Juist in voorkenniszaken laat de internationale samenwerking nog veel te wensen over.

Een Spanjaard die via een bank in het eigen land met misbruik van voorwetenschap een order voor Nederlandse aandelen in Amsterdam plaatst, is door de STE nu bijna niet aan te pakken.

'Hoe moet je achter de identiteit van de opdrachtgever komen? De Spaanse bank heeft veelal niet eens een vestiging in Nederland. Dankzij Fescopol zijn er ineens directe contacten met de juridische en politionele autoriteiten in een ander land.' Ook zullen via Fescopol gezamenlijke controles van verschillende toezichthoudende instanties kunnen worden gehouden.'

Canneman wijst erop dat binnen Fescopol verder op eigen initiatief informatie kan worden verstrekt aan buitenlandse toezichthoudende instanties. 'Tot nu toe waren dergelijke regelingen er niet. Je gaf alleen informatie als er vanuit het buitenland nadrukkelijk om gevraagd werd.'

Groot voordeel van Fescopol is dat toezichthouders van verschillende landen nu samen optrekken. 'Ze kennen elkaar, waardoor het ook mogelijk is om veel sneller en effectiever op te treden.'

De samenwerking tussen de zeventien toezichthoudende instanties is vastgelegd in een zogenoemd memorandum of understanding. Vanaf 2000 zal volgens die afspraak Fesco ook jaarlijks een overzicht geven van de internationale opsporingsactiviteiten naar effectenfraude.

Zwitserland doet niet mee aan Fesco en dus ook niet aan Fescopol. Canneman betreurt dat. In de beursfraude-affaire bleek een groot aantal sporen juist naar dit land te lopen. Eddie Swaab, een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak, houdt domicilie in Zwitserland en is daardoor ongrijpbaar voor de Nederlandse autoriteiten. Swaab kreeg vorige week door de toezichthouder van de Londense beurs nog een boete opgelegd van 50 duizend pond sterling. Ook mag hij enkele jaren geen beleggingsfonds meer leiden.

De oprichting van Fescopol moet een eerlijke en integere handel op de Europese beurzen waarborgen. Door de introductie van de euro zullen de Europese beurzen steeds meer één markt vormen. Daarbij past ook één toezichthoudende instelling.

In de VS is het toezicht op de beurzen geconcentreerd bij de Securities & Exchange Commission (SEC). Fesco en Fescopol moet de aanzet zijn voor een Europese toezichthoudende instelling.

Voormalig super-pg Arthur Docters van Leeuwen zal als toekomstig voorzitter van de STE een belangrijke inbreng bij deze internationale integratie hebben. De eerste aanzet is al gegeven. De Stichting Toezicht Effectenverkeer noemt zich in het buitenland nu al Securities Board of the Netherlands.

Peter de Waard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden