Beursgang Euronext moet ongeveer miljard opleveren

De voorgenomen beursgang van Euronext, de exploitant van de effectenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, moet een bedrag gaan opleveren van tussen 880 miljoen en 1,16 miljard euro. Dat heeft de Amerikaanse eigenaar van Euronext, Intercontinental Exchange (ICE), dinsdag bekendgemaakt.

AMSTERDAM - Het plan van ICE is om ruim 42 miljoen aandelen Euronext te verkopen. Dat komt overeen met ruim 60 procent van het totaal. De waarde per aandeel zou zich volgens ICE moeten bevinden tussen de 19 en 25 euro per stuk, waarmee de totale waarde van het beursbedrijf zou uitkomen op tussen 1,33 en 1,75 miljard euro.

De verkoop van de Europese beurzen volgt uit de strategie van ICE, waar vooral in grondstoffen en energie wordt gehandeld. De sterk op de Europese lokale markt gerichte aandelenbeurzen hebben volgens de Amerikanen minder toegevoegde waarde.

De definitieve prijs van Euronext wordt over ruim een week bekendgemaakt. Tot 19 juni hebben institutionele beleggers de tijd hun belangstelling kenbaar te maken. De aanbiedingsperiode voor particuliere beleggers loopt een dag eerder af. Maximaal 10 procent van de aangeboden aandelen wordt gereserveerd voor particuliere beleggers in België, Frankrijk, Nederland en Portugal. Als de vraag hoger is dan het aanbod, worden eerst orders van 10 tot 250 aandelen afgehandeld voordat orders voor meer dan 250 stukken aan bod komen, aldus de bekendmaking van ICE.

Een groep institutionele beleggers, de zogeheten referentie-aandeelhouders, koopt in totaal 33,36 procent van de aandelen. Deze partijen, waartoe ABN Amro en ASR behoren, krijgen een korting van 4 procent op de prijs bij de beursgang.

Enkele andere institutionele beleggers hebben laten weten bij de beursgang ongeveer 2 procent van de aandelen te kopen.

Voor werknemers van Euronext zijn bijna 329 duizend aandelen beschikbaar. De stukken kunnen met een korting van 20 procent worden gekocht en vertegenwoordigen een waarde van 5 miljoen euro.

De handel in aandelen Euronext begint naar verwachting op 20 juni op de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal ook een beursnotering te verkrijgen in Lissabon.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden