'Beursfraude kan wel weg, toch?'

Operatie Clickfonds nadert haar hoogtepunt, nu de verdachten rond het voormalige effectenbedrijf Leemhuis & Van Loon voor de rechter staan....

Van onze verslaggever

Tijd voor vuurwerk?

Grootschalige handel met voorkennis?

Witwassen van drugsgeld via de beurs?

Vergeet het maar: deze echte beursdelicten zijn al uit de dagvaardingen verdwenen.

'Beursfraude kunnen we wel overslaan, hè?', vroeg de rechtbankpresident op zeker moment, toen hij de ten laste gelegde misdrijven opsomde.

'Ja hoor!', klonk het vrolijk uit de bank van het Openbaar Ministerie.

De resterende feiten doen meer aan een nachtkaars denken. Zo wordt Leemhuis & Van Loon verdacht van belastingfraude omdat het ooit contante bonussen uitdeelde aan de medewerkers zonder daarover loonbelasting af te dragen. Waarom niet, wilden de rechters weten. 'Omdat dat eenvoudig nooit in mijn hoofd is opgekomen', antwoordde ex-directeur Hans L.: de bonussen waren betaald uit de onbelaste koerswinst op een privé-transactie van zijn collega Han V.

De loonbelasting-verdenking stoelt mede op een ex-werknemer die tijdens zijn verhoor heeft verklaard vanwege die bonussen te zijn opgestapt. Dat beeld wilde oud-directeur Peter van L. graag even rechtzetten. 'Wíj hebben die man ontslagen. Hij was namelijk psychisch niet helemaal in orde.'

Het was een van de schaarse momenten dat er werd gelachen in de rechtszaal. Want verder overheerste de verveling tijdens de behandeling van de weinig tot de verbeelding sprekende overgebleven delicten. Eén journalist bladerde opzichtig in de krant, een ander las een romannetje.

'Heeft u mij nog nodig?', vroeg Van L. een uur voor het einde, toen de rechtbank zijn ex-collega V. ondervroeg. Nee, hij mocht wel gaan. Schielijk volgden anderen zijn voorbeeld, de zaal bijna leeg achterlatend.

De rechtbank besloot gisteren om een criminele informant woensdag achter gesloten deuren te laten horen over zijn rol in Clickfonds. Donderdag gaat de behandeling van de Leemhuis-zaken verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden