Beursfondsen weigeren inzage topsalarissen

Grote bedrijven voelen er niets voor om net als ABN Amro meer openheid te geven over de salarissen van individuele bestuurders....

ABN Amro voegde zich woensdag als eerste grote Nederlandse onderneming bij de drie Brits-Nederlandse multinationals. Shell, Unilever en Reed Elsevier vermelden al jaren de salarissen per bestuurder, zoals de Britse wet eist.

In Nederland hoeven bedrijven alleen bekend te maken wat de bestuurders gezamenlijk krijgen. Doordat in dat cijfer vaak ook pensioenverplichtingen en andere uitkeringen verwerkt zijn, is er niet uit af te leiden wat de bestuurders per persoon verdienen.

Na de publieke verontwaardiging over de torenhoge winsten die bestuurders van een aantal financiële instellingen maken op de hen toegekende opties, trekken nu hun salarissen de aandacht.

'Kennelijk is er een trend dat men dat graag wil weten', merkt Henk Dekker op, secretaris van de raad van bestuur van Numico. Dit voedingsbedrijf telt binnenkort nog maar één bestuurder en weet nog niet of het diens salaris zal publiceren.

Deze week werd bekend dat het kabinet Nederlandse bedrijven wil gaan verplichten de individuele salarissen van bestuurders te publiceren. Daarop ging ABN Amro-topman Jan Kalff 'thuis even zitten rekenen'. Hij kwam uit op 1,5 miljoen gulden voor elk van zijn zeven collega-bestuurders en iets meer voor hemzelf.

Op de andere grote beursfondsen maakt deze openheid geen indruk. Zo stelt KPN dat ABN Amro 'met die karige salarissen' makkelijk de publiciteit kan zoeken. Voor bankiers verdienen de ABN Amro-bestuurders inderdaad relatief weinig. Zo ontvangt directievoorzitter Breuer van Deutsche Bank 1,7 miljoen dollar (3,4 miljoen gulden), en zijn collega bij Bankers Trust de komende drie jaar alles bij elkaar 47 miljoen dollar (94 miljoen gulden).

Maar de Nederlandse geheimzinnigheid komt niet voort uit grote salarisverschillen. Zo stelt het anders zo openhartige handelshuis Hagemeyer 'in dit soort beleidszaken niet voorop te willen lopen'.

Philips 'weet het nog niet', Heineken stelt dat 'niemand zijn salaris in de krant wil', detailhandelaar Ahold is 'tevreden met de manier waarop het nu gebeurt'. Chemiebedrijf DSM 'volgt de discussie', de uitgevers Wolters Kluwer en VNU 'houden zich aan de wet'.

ING reageert verontwaardigd op de vermeende primeur van Jan Kalff. 'ABN Amro haalt hier een wit voetje met iets wat wij vorig jaar al hebben gedaan.'

De bank-verzekeraar doelt op de uitleg die de scheidende topman Aad Jacobs toen gaf in de aandeelhoudersvergadering. Volgens hem kon uit het ING-jaarverslag worden afgeleid dat de bestuurders gemiddeld 1,5 miljoen verdienden en de voorzitter en de vice-voorzitter iets meer. Of de salarissen zelf binnen afzienbare tijd in het jaarverslag komen, wil ING niet zeggen. 'Voorlopig doen we wat we altijd hebben gedaan.'

Naar verwachting zal het bedrijf ook dit jaar op de aandeelhoudersvergadering tekst en uitleg geven. Uit het jaarverslag bleek deze week dat de bestuurders vorig jaar elk een salaris van gemiddeld ruim 2,5 miljoen gulden kregen.

De ING-woordvoerder wijst erop dat de kabinetsplannen, als die ooit wet worden, voor de bestuurders van ING weinig gevolgen zullen hebben: het Nederlandse voorstel gaat minder ver dan de Britse en Amerikaanse regels. Slechts de hoogste salarissen zullen moeten worden gepubliceerd, zonder naam en toenaam.

'Het is al tijden zo dat binnen dit concern bepaalde mensen meer verdienen dan de leden van de raad van bestuur', aldus ING, verwijzend naar effectenhandelaren die soms vele miljoenen verdienen aan bonussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden