Beursbank maakt winst ondanks optieverliezen

Ondanks enorme verliezen op optie-activiteiten behaalde de beursbank Kas-Associatie (Kas-Ass) een positief resultaat. De winst daalde in 1998 met 32 procent tot 31,1 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

In december kwamen twee belangrijke optiehandelaren in grote problemen door verkeerde posities. Eerst schorste de AEX het beursbedrijf Coffeng. Kas-Ass stond als clearing-bank garant voor de posities van Coffeng, en schatte de verliezen op 75 miljoen gulden. Later verloor Kas-Ass naar verluidt nog enkele miljoenen op een andere optieklant, Traders Society.

Achteraf viel het totale verlies toch wat lager uit. In totaal resulteerden 'uitzonderlijke' verliezen van 63 miljoen gulden.

'Maar over een meevaller wil ik beslist niet spreken', stelde bestuursvoorzitter F. von Balluseck van de Kas-Ass woensdagavond in een toelichting. 'Daarvoor is het allemaal te erg.' De verliezen zijn gedeeltelijk gecompenseerd door 25 miljoen gulden te halen uit de stroppenpot Fonds voor Algemene Bedrijfsrisico's (FAR).

De rest komt direct ten laste van het resultaat. Kas-Ass verwacht niet dat deze beide affaires ook dit jaar nog door zullen werken. In het vierde kwartaal van vorig jaar is schoon schip gemaakt.

Inmiddels heeft Kas-Ass al aangekondigd de clearing te zullen verkopen aan MeesPierson. Von Balluseck lijkt het niet echt te betreuren. 'Grosso modo droeg de clearing 10 procent van de totale inkomensten bij.'

Inmiddels doet accountant KPMG een extern onderzoek naar de oorzaak van de grote verliezen in de optieclearing. Resultaten daarvan zijn volgens Von Balluseck nog niet bekend. Vooralsnog weigert hij zondebokken aan te wijzen. 'Tijdens de aandeelhoudersvergadering van mei hoop ik de eerste conclusies naar buiten te kunnen brengen.'

Von Balluseck zegt dat het profiel van de Kas-Ass door de verkoop van Kas Clearing ingrijpend zal veranderen. 'We concentreren ons geheel op de kernactiviteiten: het bewaarbedrijf, het effectenleencircuit, de afwikkeling en het administratief rapporteren over fondsen. Dat gebeurt nu niet alleen in Nederland, maar voor een groot deel ook internationaal.'

Von Balluseck wil niet vooruitlopen op de toekomst van de bank. Onduidelijk is of Kas-Ass onafhankelijk zal blijven of zal opgaan in een groot financieel conglomeraat. Het beëindigen van de clearing, het focussen op de kernactivititen en het millenniumprobleem ('ik denk dat we het heel goed zullen aankunnen') vragen op dit moment alle aandacht.

De snelle groei van de effectenhandel is daarbij een steuntje in de rug. Afgezien van de debacles in de optieclearing had de Kas-Ass vorig jaar geen reden tot klagen. De drukte op de beurs leidde tot een aanzienlijk hogere omzet. De baten namen toe van 193 miljoen tot 225 miljoen. De rente-inkomsten stegen met 5 procent tot 68,7 miljoen, de provisiebaten gingen met liefst 22 procent omhoog tot 134,5 miljoen gulden.

Vooral het bewaarbedrijf deed het goed. In totaal bewaart Kas-Ass voor 350 miljard aan effecten. Verder verdiende het fiks aan de administratieve afhandeling (settlement) van effectentransacties.

Een winstvoorspelling voor 1999 durft de bank niet aan, omdat moeilijk valt in te schatten wat de effecten zullen zijn van de beëindiging van de clearingactiviteiten, het beleggingsklimaat en de aanwas van nieuwe cliënten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden