Beursautoriteit in Londen legt Swaab boete op

De beurstoezichthouders in Groot-Brittannië hebben disciplinaire straffen opgelegd aan de vermogensbeheerder Eddie Swaab. Swaab - een van de hoofdverdachten in de beursfraude-affaire - is zelf een boete van 50 duizend pond sterling (ruim anderhalve ton) opgelegd....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Swaab was in Londen eigenaar van twee beleggingsinstellingen die zich richtten op investeerders buiten Groot-Brittannië: Global Portfolio Management (GPM) en Financial Trading & Consultancy (FTC). Naar de resultaten van deze fondsen is een onderzoek ingesteld door zowel de Investment Management Regulatory Organisation (Imro) als de Securities and Futures Authority.

Volgens de autoriteiten zijn de resultaten van deze fondsen geflatteerd doordat commissies werden teruggesluisd en ook geld dat aan een van de kinderen van de managers behoorde in het fonds werd gestopt.

Behalve Swaab zelf werden ook zijnbeleggingsinstellingen beboet. De autoriteiten hebben GPM een boete van 75 duizend pond opgelegd. FTC kreeg ook een boete van 75 duizend pond opgelegd.

Swaab geldt als een van de hoofdverdachten in de Nederlandse beursfraudezaak, operatie Clickfonds. Eind oktober 1997 werden in zijn woning in Amsterdam grote sommen contant geld gevonden. Ook op zijn kantoor in Londen vond huiszoeking plaats. Swaab werd toen niet zelf gearresteerd, hoewel justitie hem wel beschouwde als een centraal figuur in een netwerk van personen die op verdachte wijze grote sommen geld over de wereld sluisden.

Later wilde de Fiod hem wel verhoren, maar toen was hij al definitief naar het buitenland verhuisd. Swaab bezit zowel een Nederlands als een Zwitsers paspoort.

Het lijkt er nu op dat de andere hoofdverdachten in de beursfraudezaak zich 'op zijn vroegst' dit najaar voor de rechter moeten verantwoorden. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam ging er tot nu toe vanuit dat de processen tegen de belangrijkste verdachten in april of mei zouden beginnen.

Volgens de advocaten van de hoofdverdachten Adri S. en Han Vermeulen zullen hun cliënten op zijn vroegst in het najaar voorkomen. 'Als alles meezit', voegt D. Schreuders, advocaat van S. daaraan toe. 'Eind november zou ik van de rechter-commissaris het complete dossier van mijn cliënt krijgen, maar tot nu toe heb ik nog niets ontvangen.' Na de ontvangst en de bestudering van het dossier moet de advocaat nog aangeven of extra getuigenverhoren noodzakelijk zijn. 'Daar gaat, afhankelijk van wanneer ik het dossier krijg, wel de hele zomer overheen.'

Raadsman J. Verhoef van Han Vermeulen verwacht dat de rechtszaak pas eind dit jaar zal plaatsvinden. V. werd op 24 oktober 1997, de dag dat Operatie Clickfonds in de schijnwerpers kwam, gearresteerd en zat zes weken vast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden