Beurs twijfelt door huizen

Amerikaanse aandelen modderden dinsdag voort onder druk van eventuele renteverhogingen. Beleggers werden gisteren opgeschrikt door gunstige cijfers over het aantal nieuwe huizen dat wordt gebouwd....

Van onze verslaggever

In mei steeg de hoeveelheid nieuw te bouwen huizen naar 1,957 miljoen op jaarbasis. Dat zijn bijna 100 duizend meer nieuwe huizen dan waarmee rekening werd gehouden. Nieuwe huizen zijn goed nieuws voor bouwmarkten en andere winkels, maar zijn mogelijk ook een extra inflatieveroorzaker.

Uit de Dow Jones-index blijkt dat beleggers niet helemaal weten wat ze met dit nieuws aan moeten. De index sloot uiteindelijk met een winstje van 32,73 punten op 10.974,84 punten. Hiermee werd de elfduizend-puntengrens niet genomen. Dat gebeurde eerder op de dag wel, maar daarna viel de Dow terug.

Op lange termijn werden beleggers aan het denken gezet door het Amerikaanse ministerie van Energie. Tussen nu en 2030 zal de vraag naar olie wereldwijd met bijna 40 procent toenemen. Op dit moment gaan er dagelijks 86 miljoen vaten (159 liter) doorheen, over 24 jaar zullen dat er 118 miljoen zijn.

Het EIA meldt dat de hoge vraag de olieprijs zal opdrijven. Dat kan weer tot gevolg hebben dat de vraag wordt afgeremd, terwijl de zoektocht naar alternatieve energiebronnen intensiever wordt.

De Verenigde Staten blijven net als nu de grootste afnemer. Het land is in zijn eentje goed voor 20,8 miljoen vaten per dag. In 2030 zullen dat er 27,6 miljoen zijn. Verder neemt de vraag toe uit Azië, met name China en India. De EIA zegt dat olie een afnemend aandeel heeft in de energievoorziening. In 2003 werd 38 procent van de energie opgewekt uit olie, dat zal in 2030 33 procent zijn. Het aandeel van de OPEC zal iets afnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden