Beurs Taiwan schrikt van bericht over Chinese raketaanval

Ondanks een oproep van de regering de rust te bewaren, gingen de koersen op de financiële markten van Taiwan donderdag onderuit in reactie op het bericht dat China een raketaanval voorbereidt....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Veel waarnemers die vertrouwd zijn met de Chinese dreiging, denken dat Peking niet aanstuurt op een regelrechte oorlog met Taiwan. Middels intimidatie wil Peking de Taiwanese president Lee Teng-hui slechts dwingen tot het staken van zijn campagne voor een onafhankelijk Taiwan en het lidmaatschap van de Verenigde Naties, is hun lezing.

Andere China-kenners nemen de dreiging serieus, te meer daar de kwestie voor Peking is uitgegroeid tot een prestigestrijd . Als de intimidatiepolitiek geen effect sorteert, zou China wel degelijk naar de wapens kunnen grijpen, menen zij. Ongeacht de gevolgen voor China's economie .

De boodschapper van het slechte nieuws, The New York Times, borduurde donderdag voort op de mogelijkheid van een Chinese raketaanval. De krant citeert een hoge ambtenaar van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, die stelt dat Peking alles heeft gedaan om te voorkomen dat 'we in een situatie terechtkomen waarbij uiteindelijk nog maar één optie open is: een militaire'. Mocht China er niet in slagen de koers van Taiwan te verleggen, 'dan, vrees ik, komt er oorlog', aldus deze ambtenaar.

De regering-Clinton zou over de Chinese plannen zijn geïnformeerd door Chas Freeman, in het verleden Amerikaans onderminister van Defensie. De voorbereiding voor een raketaanval op Taiwan (een beschieting gedurende dertig achtereenvolgende dagen; een raket per dag) zou zijn afgerond, zo kreeg Freeman in Peking te verstaan van Chinese regeringsfunctionarissen. Het wachten is op het groene licht van het Politburo.

Peking gaat ervan uit dat de Verenigde Staten niet militair zullen ingrijpen. Freeman citeert een vooraanstaande Chinese functionaris die hem zou hebben toevertrouwd 'dat de Amerikaanse leiders zich meer om Los Angeles bekommeren dan om Taiwan'. Volgens Freeman is die opmerking slechts voor één uitleg vatbaar: China zal zo nodig atoomwapens inzetten tegen de VS.

Een andere bron in Peking zei hem dat China bereid is 'miljoenen mannen en complete steden op te offeren', teneinde de eenheid van China te garanderen. De communistische leiders in Peking zijn ervan overtuigd dat Washington niet bereid is eenzelfde offer te brengen voor de belangen van Taiwan.

Taiwan is uiterst kwetsbaar voor Chinese M-9 raketten. Deze kunnen de 220 kilometer die Taiwan scheidt van de Chinese kust eenvoudig overbruggen en dood en verderf zaaien in dichtbevolkte gebieden. Een invasie van het zwaar beveiligde Taiwan is voor China aanzienlijk problematischer, stellen militaire experts.

Peking ziet Taiwan als een provincie van China. Het is ook Freemans taxatie dat China liever onderhandelt over de toekomst van Taiwan dan ten strijde trekt. Maar dit laat volgens hem onverlet dat er in Peking 'een nieuw gevoel van urgentie' is ontstaan over de noodzaak Taiwans streven naar 'een onafhankelijke internationale status' af te breken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden