Beurs ongerust door toespraak van Bush

De Europese beurzen hadden woensdag eerder de gelegenheid om te reageren op de State of the Union-toespraak van president Bush dan de Amerikaanse beurzen....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

'Vanaf de opening in één streep naar beneden', vat een beurshandelaar de eerste uren van de handel samen. 'Zo er nog iemand in de financiële wereld dacht dat een oorlog met Irak kan worden afgewend, dan is dat na de toespraak van Bush wel afgelopen. De beurs is in de greep van onzekerheid.'

Die onzekerheid leidt ertoe dat beleggers hun geld vooral in 'veilige' havens onderbrengen: goud, olie en obligaties. Woensdag steeg de olieprijs verder door, niet in de laatste plaats vanwege de grotere oorlogsdreiging.

Om half elf belandde de AEX-index op een dieptepunt van 273 punten, een verlies van bijna 4 procent. Daarna begon de beurs weer te klimmen. 'Als je de media moet geloven is iedereen aan het verkopen. Maar als dat zo was, zaten we al op de 180', is het commentaar van de handelaar. 'Er zijn nog altijd beleggers die aandelen op dit niveau aantrekkelijk vinden. Op elke beurs heb je stofzuigers.' Aan het einde van de dag stond er nog een daling van ruim 2 punten, ofwel 0,5 procent, op de schermen. De AEX-index sloot op 282,54 punten.

De verzekeraars lijden fors onder de koersdalingen. Aegon, Fortis en ING hebben grote pakketten aandelen, die ze voortdurend minder waard zien worden. ING kondigde vorige week aan dat het moment niet ver weg is dat de vermogenspositie moet worden versterkt onder ongunstige voorwaarden, en Fortis heeft vorig jaar zijn toevlucht al genomen tot de verkoop van aandelen.

Gisteren stond ING zwaar onder druk, en stond op een gegeven moment op een verlies van meer dan 6 procent. Uiteindelijk gingen de verzekeraars met de index omhoog, maar de dalingen werden niet geheel ongedaan gemaakt. ING sloot 4 procent lager op 13,22 euro, Fortis verloor ruim 2 procent op 13,54 euro en Aegon hield het verlies beperkt tot 0,4 procent op 10,96 euro.

De grote beweeglijkheid op de beurs ging gepaard met hoge omzetten. Een drukke dag dus voor de handelaren. 'Mijn stoel staat in een poeltje', aldus de handelaar na het sluiten van de beurs. Getronics was een van de drukke fondsen, ruim 5 miljoen stukken gingen over de toonbank. De financiële wereld wacht op de uitkomst van het bod dat het bedrijf aan zijn obligatiehouders heeft gedaan. Dat zou woensdag bekend worden, maar Getronics stelde het nieuws uit. De aandelenbeleggers wachtten dus af: Getronics bleef onveranderd op 24 eurocent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden