Beurs neemt afscheid van de gulden

De beurs heeft woensdag als eerste instituut de gulden afgeschaft. Vanaf maandag zal op de Amsterdamse beurs alleen nog in euro's worden gehandeld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

President-directeur G. Möller van de Amsterdamse effectenbeurs sloot met een slag op de gong na 397 jaar de periode van guldenshandel af. Dat ging gepaard met een actie voor het Wereldnatuurfonds, waarbij ook prins Bernhard aanwezig was. Hij ondertekende het eerste aandeel van dit fonds, dat mensen moet bewegen te investeren in een aantal natuurprojecten.

Möller sprak van een historisch moment. Handelaren waren zich daarvan minder bewust. Zij maken zich op voor de grote omrekeningsoperatie. Maandag zullen alle koersen door de euro worden gedeeld en daardoor 55 procent lager uitkomen. De koers van de euro wordt vandaag bekendgemaakt en zal ongeveer op 2,21 uitkomen.

De AEX-index, die gisteren het jaar afsloot op 1186,38, zal ook door die eurokoers worden gedeeld en maandag beginnen rond de 540 punten.

Handelaren zijn vooral benieuwd of de overgang naar de euro zonder chaos gepaard zal gaan. Het afgelopen jaar is de beurs herhaaldelijk getroffen door computerstoringen.

De beleggers zijn vooralsnog de enigen die direct worden geconfronteerd met de euro. Maar de overgang naar de euro op elf beurzen betekent niet dat er ook onmiddellijk een pan-Europese beurs ontstaat. Weliswaar lo

pen beleggers geen valutarisico's meer, maar beleggen buiten Nederland blijft vooralsnog duur. De banken brengen hiervoor extra provisiekosten in rekening, waarvan de hoogte afhankelijk is van het land waar men wil beleggen. ABN Amro en Rabobank zijn op het ogenblik wel bezig die tarieven te harmoniseren.

Fondsbeheerder R. van Bommel van het Robeco Europe Fund verwacht geen revolutionaire veranderingen in het beleid van beleggers. Hij denkt dat particuliere beleggers zich vooralsnog concentreren op de Amsterdamse beurs. 'Maar de barrière om eens een stapje buiten Nederland te doen wordt lager.' Grote instituten als beleggingsfondsen en pensioenfondsen zijn al eerder hun beleggingen over het continent gaan spreiden. 'Die hebben niet gewacht op de komst van de euro. Zelfs als de euro er onverhoopt niet zou komen, zouden zij met dit proces verdergaan.'

Voor de beursfondsen zelf heeft de overgang wel consequenties. Van Bommel verwacht dat de concurrentie harder wordt. 'Een bedrijf als Ahold wordt in Nederland nu vergeleken met kleintjes als De Boer Unigro. Na 1 januari wordt Ahold vergeleken met grote concerns als Carrefour.'

De Amsterdamse beurs heeft ondanks een internationale financiële crisis in de herfst voor het achtste achtereenvolgende jaar de koersen zien stijgen. Vergeleken met eind vorig jaar steeg de AEX-index, de graadmeter van de beurs, met 29,8 procent. De beursomzet steeg met 20 procent tot 2,7 biljoen gulden (2700 miljard).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden