Beurs beraadt zich op onderzoek naar Smit Trafo

Het controlebureau van de Amsterdamse effectenbeurs bekijkt of een onderzoek kan worden ingesteld naar de beursintroductie van Smit Transformatoren in het najaar van 1994 en de extreme koersval sinds maart van dit jaar....

ANP

AMSTERDAM

Smit Trafo heeft de gemoederen op de beurs de laatste tijd flink bezig gehouden. Na een succesvolle beursintroductie steeg de koers van het aandeel van 45 tot 51,50 gulden in januari. Na een stroom negatieve berichten halveerde de koers ruimschoots tot 24 gulden per aandeel. Deze week kwam ABN Amro, die de beursintroductie had begeleid, beleggers tegemoet. De bank biedt een regeling aan, waarbij gedupeerden schadeloos worden gesteld.

Beleggers hebben de nodige kritiek geuit op de gang van zaken bij de beursintroductie van Smit Trafo. Vooral een niet in het prospectus vermelde boekhoudkundige stelselwijziging moest het, bijvoorbeeld in de ogen van de Vereniging van Effectenbezitters, zwaar ontgelden. Ook zouden ABN Amro en Smit Trafo de marktomstandigheden ten tijde van de beursgang veel te positief hebben ingeschat. ABN Amro heeft bij het aanbieden van de regeling ontkend dat ze ook maar enige fouten heeft gemaakt bij de beursgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden