Betuwelijn slaat groot gat in wegdek van A 15

Het verkeer op de A 15 kwam dinsdagnacht tot stilstand, toen een stuk wegdek inzakte. De oorzaak: werkzaamheden voor de Betuwelijn....

Van onze verslaggever

Een deel van de snelweg A 15 bij Gorinchem is in de nacht van dinsdag op woensdag verzakt door heiwerkzaamheden aan de Betuwelijn. Een stuk wegdek van vier bij anderhalve meter ter hoogte van de afslag Spijk-Dalem/Gorinchem-Oost zakte rond middernacht 'als een slappe pannenkoek' in elkaar, aldus wegbeheerder Kees Abrahamse van Rijkswaterstaat. Op het diepste punt kwam het asfalt zeventig centimeter lager te liggen.

Bij het knooppunt Gorinchem wordt voor het Betuwetracé een nieuw viaduct aangelegd en een oud viaduct vervangen. Daarvoor moet een 25 meter lange damwand worden geslagen. Sinds vorige week maandag reed het verkeer op de naastgelegen A 15, tussen Nijmegen en Rotterdam, daarom al over tijdelijke rijstroken.

De werkploeg was zich ten volle bewust van de risico's en verrichtte voortdurend metingen om de gevolgen van het heien te volgen, zegt Abrahamse. Die metingen wezen dinsdagavond uit dat zich een gat vormde onder het asfalt van de tijdelijke rijstroken richting Rotterdam. Daarop werd het verkeer op het bewuste wegdek stilgelegd. Pas nadat dat gebeurd was, is het wegdek gaan zakken. Er is dan ook geen moment sprake geweest van enig gevaar voor het verkeer, aldus Abrahamse.

Wel hadden de omleidingen lange files tot gevolg, tot 15 kilometer in de ochtendspits. Woensdagochtend om zes uur begon een aannemerscombinatie met reparaties, waarbij leem en cement onder het wegdek werden gespoten. Om half negen werd een van gesloten rijstroken weer vrijgegeven. De zwaarst verzakte rijstrook zou in de nacht van woensdag op donderdag weer worden opgehoogd en opnieuw geasfalteerd.

Volgens Abrahamse zijn dergelijke verzakkingen onvermijdelijk omdat het Betuwetracé zo dicht naast de bestaande verkeersaders moet komen te liggen. 'De Kamer heeft dat zo besloten, om het groen elders te sparen. Maar nu komen ze wel zo ongeveer bovenop elkaar te liggen. Dat is moeilijk werken. De intrillingen van de damwanden vormden de druppel die de emmer deed overlopen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden