Betuwelijn is voor 'gewone burger' te ingewikkeld

De woordvoerder van de Vereniging Kerk-Avezaath-tegen-rails (Kater) kreeg na zijn pleidooi tegen de Betuwelijn een compliment van een vrouw die op persoonlijke titel bezwaar was komen maken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dr J. Lengkeek van Kater verwoordde maandag, op de eerste zittingsdag bij de Raad van State over de Betuwelijn, wat naar het gevoel van velen aan de hand is: een gevecht van de kleine, vaak emotionele burger tegen de grote, arrogante overheid in een langlopend en ingewikkeld proces.

Lengkeek verzette zich in zijn betoog tegen het tot scheldwoord verworden etiket dat de bezwaarmakers tegen de Betuweroute krijgen opgeplakt: Nimby (Not in my backyard).

De overheid doet alsof daarmee de bezwaren van de gewone burger van tafel kunnen worden geveegd. Maar volgens Lengkeek 'hoeft niemand iets in zijn achtertuin toe te staan zolang niet de noodzaak daarvan zorgvuldig is aangetoond'.

'Bovendien', zo vindt Lengkeek, 'legt het reageren op procedures als deze een onaanvaardbare druk op de inzet van burgers. Daar komt bij dat een groot deel van de mensen helemaal niets begrijpt van wat er allemaal gebeurt, laat staan dat ze daarop adequaat kunnen reageren.'

Verbaal geweld van politici, inspraaktermijnen waarmee de hand wordt gelicht en een onafhankelijke voorzitter tijdens de inspraakavonden die een duidelijk belang te verdedigen had, al dit soort klachten was al door andere insprekers aan de orde gesteld.

Het werd aangevuld met klachten over de noordelijke aftakking van de Betuwelijn en het grootschalig overslagterrein bij Valburg dat uit de procedure is gehouden en waartegen nu dus formeel geen bezwaar gemaakt zou kunnen worden. En een opmerking over de irritante manier waarop de wens tot ondertunneling telkens weer als sprookje van de hand werd gewezen, terwijl het nu voor de Hogesnelheidslijn ineens het ei van Columbus blijkt te zijn.

Veel verhalen leidden tot beschuldigingen als zou er sprake zijn van mafia-praktijken, misleiding door de overheid en bedrog. De vertegenwoordiger van het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) deed een dringend, maar zakelijk beroep op de Raad van State om met het ongelijke gevecht van de burger tegen de overheid rekening te houden.

'U hebt ook een moreel recht te behartigen. Zeg tegen de regering: de fundamentele rechten van eenvoudige mensen gaan boven nationale en economische belangen.'

Een uitspraak van de Raad van State is voorlopig niet te verwachten. Vandaag wordt de openbare zitting vervolgd, daarna komen nog maximaal achttien zittingsdagen. In september is de laatste. Daarna trekt de raad zich geruime tijd terug om alle bezwaren te wikken en te wegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden