Bettencourt verlaat l'Oréal, kleinzoon aan zet

Liliane Bettencourt, 89 jaar en de rijkste dame van Frankrijk, treedt terug uit de raad van bestuur van l'Oréal, het luxe-imperium dat door haar vader werd gegrondvest. Ze wordt opgevolgd door haar 25-jarige kleinzoon, Jean-Victor Meyers.

Liliane BettencourtBeeld afp

Of het vertrek vrijwillig is, werd niet bekend. Bettencourt staat sinds enige tijd onder voogdij van dezelfde kleinzoon, een beslissing die 18 januari in hoger beroep door de rechtbank werd bevestigd. De voogdij werd aangevraagd door haar enige dochter, Françoise Bettencourt-Meyers (57), die aan de geestelijke vermogens van haar moeder twijfelde, en vond dat er misbruik werd gemaakt van haar vrijgevigheid. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat ze lijdt aan de ziekte van Alzheimer in 'gematigd ernstige vorm'.

Generatiesprong
De erfopvolging van de Oréal-dynastie maakt daarmee een generatiesprong. Tussen moeder en dochter wil het al jaren niet boteren. 'Als mijn dochter zich met me gaat bemoeien, zal ik stikken', zei Bettencourt toen ze hoorde dat ze onder curatele werd gesteld.

De rijke weduwe schonk de afgelopen jaren een tropisch eiland en verzekeringen ter waarde van een miljard euro aan een goede vriend, de fotograaf François-Marie Banier. Een voormalige bestuurder van l'Oréal beloonde ze met negentig miljoen euro. Ze is ook in opspraak omdat ze enkele honderdduizenden euro's zou hebben geschonken voor de verkiezingskas van Nicolas Sarkozy in 2007. Minister van Financiën Eric Woerth moest daarom aftreden. Vorige week werd hij opnieuw verhoord.

Stages
De jonge Meyers komt niet onvoorbereid in het concern. Hij studeerde economie en bedrijfskunde in de Verenigde Staten en Frankrijk, en volgde stages van enkele maanden op verschillende afdelingen van het cosmeticabedrijf. De familie Bettencourt is met 31 procent de grootste aandeelhouder van het concern. Nestlé heeft 30 procent van de aandelen.

Ondanks de perikelen rond Bettencourt gaat het met l'Oréal beter dan ooit. Het bedrijf haalde in 2011 voor het eerst een omzet van meer dan twintig miljard euro en maakte 2,58 miljard euro winst, een groei van bijna 9 procent. De nieuwe markten China, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa zijn sinds vorig jaar belangrijker dan West-Europa en de Verenigde Staten, de traditionele afzetgebieden.
Jean-Paul Agon, president-directeur van l'Oréal, prees Bettencourt om 'haar ondernemingszin, haar nieuwsgierigheid naar het al het nieuwe, haar moderniteit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden