Betsy DeVos' missie: christelijke privéscholen in een godgerichte samenleving

Betsy DeVos-Prince heet de nieuwe Amerikaanse minister van Onderwijs. Haar naam klinkt Nederlands: de overgrootvader van haar man Dick was Adrianus de Vos uit Oudewater. Haar eigen achternaam Prince is een verbastering van Prins: Pieter Prins, in 1859 geboren in Andijk, vestigde zich in de 19de eeuw in Michigan, de staat waarvan heel veel inwoners Nederlandse roots hebben.

Bert Wagendorp
null Beeld
Beeld

De benoeming van DeVos was niet onomstreden, het scheelde maar één stem of ze was door de Senaat afgekeurd als bewindsvrouw. Dat had te maken met haar gebrek aan kennis op onderwijsgebied en haar voorkeur voor met name christelijke privéscholen.

De familie DeVos is de koninklijke familie van Michigan. Het met multinational Amway verdiende geld maakte de DeVossen tot multimiljardairs. Wie door Grand Rapids loopt, een stad in Michigan, ziet overal gebouwen die zijn neergezet en vernoemd naar leden van de familie. Die oefent met haar onuitputtelijke financiële bronnen grote politieke, culturele en economische invloed uit, onder meer via de Dick and Betsy DeVos Foundation en het investeringsvehikel Windquest. De familie leeft naar het credo van Amway-oprichter Richard DeVos (90): 'God, America, Free Enterprise'.

Het westen van de staat Michigan, waar stadjes en dorpen liggen met namen als Holland, Zeeland en Borculo, is zeer republikeins, conservatief en fundamenteel-christelijk. Veel van de inwoners stammen af van gereformeerden die in de 19de eeuw naar de VS emigreerden. 'If you ain't Dutch, you ain't much', zeggen ze nog altijd in west Michigan.

De DeVossen behoren tot de Christian Reformed Church, familie van de christelijk gereformeerde kerk van Andries Knevel. Ze studeerde aan Calvin College in Grand Rapids, een belangrijk centrum van het protestantisme in de VS. Haar denken is naar eigen zeggen bovenal beïnvloed door één man: Abraham Kuyper.

In Nederland moet je tegenwoordig uitleggen wie Kuyper (1837-1920) ook maar weer was: predikant, theoloog, staatsman, journalist. Oprichter van de eerste Nederlandse politieke partij (de ARP, in 1879), stichter van de VU (1880), premier (1901-1905) en 'de klokkenist der kleine luyden', de arme gereformeerden die zich in 1886 losmaakten van de hervormde kerk.

In Amerika is Kuypers neocalvinisme sinds de jaren negentig weer alive and kicking. Bij Amazon zijn meer dan honderd Engelstalige boeken van en over hem verkrijgbaar. Het theologisch seminarie van de universiteit van Princeton bezit de grootste verzameling Kuyperiana ter wereld, heeft een AK Centrum, een AK Prijs, een AK-leerstoel en publiceert de Abraham Kuyper Review.

Betsy DeVos hoopt dat zij via het stimuleren van christelijke privéscholen haar heilige missie kan bevorderen: een christelijke, godgerichte samenleving. Dat hoopte Abraham Kuyper destijds ook al.

Via Windquest Group is de familie DeVos grootaandeelhouder van Coppercraft Distillery in Holland, Michigan, producent van voortreffelijke 'genever', huisdrank der gereformeerden. De liefhebber Kuyper zei het al: 'Bij den chocoladeketel en de water- en melkkaraf kweekt men geen geslacht van kloeke calvinisten.'

In Den Haag keert Abraham de Geweldige zich verheugd om in zijn graf.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van deze column werd Grand Rapids de hoofdstad van Michigan genoemd. Dat klopt niet, Lansing is de hoofdstad van Michigan.

Lees ook: Minister van Onderwijs, zonder verstand van scholen

Zij moet waken over het Amerikaanse onderwijs voor iedereen, maar is een radicaal promotor van het fenomeen privéschool. 'Haar benoeming kan veel wat aan het onderwijs is verbeterd weer tenietdoen.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden