Betsie de Bult wijkt voor Bistrôt du Bac

Katendrecht maakt een metamorfose door. De oude hoerenbuurt van Rotterdam biedt culinaire hotspots en theater.

BART DIRKS

Je ziet ze aarzelen, de gasten van Hotel New York die over de Kop van Zuid in Rotterdam dwalen. Naast het oude hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn merken ze een fiets- en voetgangersbrug op. Huh, is die er al lang? Waar gaat dat heen?

Naar Katendrecht. Het onlangs door The New York Times en Rough Guide geprezen Manhattan aan de Maas houdt er abrupt op, je kan de lucht zien zonder een stijve nek te krijgen. De charme van Katendrecht is de ongepolijste industriële skyline met diervoederbedrijf Provimi - van het oude reclamedeuntje 'proteïnen, vitaminen, minerááálen!'

Projectontwikkelaars gruwen van de vervallen Fenixloodsen. Zij vormen na de voetgangersbrug (anno 2012) de entree naar Katendrecht. Menig wandelaar valt juist voor de verweerde groene deuren. Een ambachtelijke bierbrouwer, een bakker en een patémaker worden er binnenkort buren van jeugdcircus Rotjeknor en van de circusopleiding van hogeschool Codarts. Mogelijk kiest het gezelschap Conny Janssen Danst er domicilie.

De enige 'attractie' van Katendrecht - eentje van 228 meter lang - is het ss Rotterdam, een voormalig stoomschip van de Holland-Amerika Lijn. Je kan er eten in het Lido-restaurant, borrelen in de captain's lounge of overnachten in een van de 254 hutten. Een jaar geleden dreigde het schip nog te worden verkocht aan investeerders uit het sultanaat Oman die er een vip-schip voor de superrijken van wilden maken.

Katendrecht is aan zijn derde leven toe. Oorspronkelijk was het een boerendorp in de polder. Toen rond 1900 de Veerhaven en de Maashaven werden uitgegraven, moesten de boerderijen wijken voor zeemanshotels en werd het een schiereiland. Roemruchte zeekroegen brachten er ophef en vertier. 'De Kaap' werd het eerste Chinatown en de hoerenbuurt van Rotterdam, met Zwarte Nan, Griekse Trees en Betsie de Bult.

Twee hengelaars, hopend op snoekbaars, beginnen er spontaan over. 'Toen hij jong was, kwam hij hier veel vaker', grapt de oudste. 'Ik zeg niet wat hij kwam doen, maar niet om te vissen.' Naast hen zeult het bronzen standbeeld van het Ketelbinkie ('Toen wij van Rotterdam vertrokken...') met een theepot.

De haven verdween uit Katendrecht. Het laatste bordeel sloot begin jaren negentig, van de talloze Chinese restaurants is er nog eentje over, Wing Wah, bekend om zijn dimsum. Katendrecht raakte uit het oog en uit het hart. Maar de recente metamorfose is ongekend, mede dankzij sloop, renovatie en nieuwbouw. Zelf op te knappen 'klushuizen' zijn er gewild.

De rafelrand ontwikkelt zich in hoog tempo tot culturele broedplaats en culinaire hotspot. Dat bewijst het Deliplein, de door platanen omzoomde driehoek achter de Fenixloodsen. Tattoo Bob (anno 1968) heeft er de oudste rechten, maar Theater Walhalla ('met de grote namen uit het kleine circuit') is er de aanjager. 'Toen we zes jaar geleden begonnen, werd er nog geschoten. Niemand durfde hier te ondernemen', zegt Rachèl van Olm. Met haar man Harry-Jan Bus transformeerde ze een leegstaande dancing tot theater. 'Als er op zondag een festival of kunstbeurs is, staat op maandag de telefoon roodgloeiend bij de makelaar.'

Het stel opende ook de eerste Franse bistro op het Deliplein. Op de muren van De Matroos en het Meisje prijken Delfts blauwe sjablonen van graffitikunstenaar Hugo Kaagman: schepen, Jules Deelder, de Erasmusbrug. De formule smaakte letterlijk naar meer; het plein telt nu een reeks restaurants met namen als Bistrôt du Bac en vislokaal Kaap.

Voor de lunch kun je om de hoek naar buurtwinkel Warmoesmarkt. De warmoes (snijbiet) groeit er in bakken op de stoep. Tot voor kort was er een zelfsmeerbuffet, maar niet iedereen kon die vrijheid aan. 'Mensen legden acht plakken kaas op hun brood en rekenden voor 2 euro één broodje af', zegt Sylvia Goossens van het knusse tentje. 'Nu bedienen we aan tafel. Ach, klanten verwachten ook service. Dames willen liever niet dat hun vriendinnen zelf boterhammen moeten smeren als ze uit lunchen gaan.'

Wandelen van Hotel New York naar stoomschip Rotterdam: tinyurl.com/deliplein

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden