Betrouwbare Mannetjes over Trump: 'Zelfs wij kunnen niet voor relativering zorgen'

De witte vrouwen hadden hun sisterhood half op de weg ingeparkeerd, veel latino's waren toch voor een medeverkrachter gegaan en de zwarte mannen bleken te lui om even vijf uurtjes in de rij te gaan staan voor het enige plaatselijke stemlokaal. De media waren ziende blind geweest. Of wat dacht je van die peilingen? Oioioi. Komt ook door Facebook. Iedereen wordt voortdurend in zijn eigen gelijk bevestigd. En zij was natuurlijk precies de verkeerde kandidaat.

Een notoire antisemiet wordt genoemd als Trumps Chief of Staff en incompetent gebleken vriendjes krijgen zware ministersposten. Beeld afp
Een notoire antisemiet wordt genoemd als Trumps Chief of Staff en incompetent gebleken vriendjes krijgen zware ministersposten.Beeld afp

Achteraf was het allemaal zo goed te verklaren. En omdat je niet de slechte verliezer wilt uithangen, lieten we de vraagtekens bij de rol van de Russische inlichtingendiensten en de FBI maar achterwege. Ondertussen was in de op primetime gestreamde bedrijfskantine van de NPO wel duidelijk wat de doorslag had gegeven: de witte man. Eindelijk had-ie zich over de bezwaren van een racistische, seksistische, islamofobe beroepsleugenaar heen durven zetten en afgerekend met de zo gewantrouwde politieke elite.

Experts kwamen uit hun enclaves om het ongenoegen van deze exoten te duiden. Bij DWDD namen Bas Heijne en Lodewijk Asscher het onbehagen onder de loep. Lodewijk begreep ze heel goed, die boze burgers. Bas vond anders dat dat begrip tot nu toe verdomd weinig had opgeleverd. 'Pechvogels' noemde Charles Groenhuijsen ze bij Pauw. En Wierd Duk, ongekroond leider van de expeditie, had het ons allemaal al veel eerder verteld. Als we nou eens uit onze bubbel zouden komen, hadden we de woede van de gewone man uit Wisconsin kunnen proeven. Hoeveel PVV-stemmers ken jij eigenlijk? Dan kan je het wel hebben over racisme dit, antisemitisme dat, geweldsverheerlijking zus, persbreidel zo, vrouwenhaat en weet ik veel wat allemaal, wat écht belangrijk is, is dat die mensen die hier al sinds 2002 in ons oor staan te tetteren, eindelijk eens gehoord worden.

De schrik mocht er goed in zitten, door het op onszelf te betrekken leek het weer een beetje overzichtelijk. Dit kenden we, hier konden we wat mee. En wat Amerika betreft, daar had Leon de Winter de volgende avond gelukkig nog wat geruststellende woorden over, en die heeft daar gewoond. Die muur, dat ging heus niet door. En dat verbod op moslims zou wel loslopen. Kijk die knotsgekke Trump nou, met zijn eigen 757 vliegt-ie van zijn gouden naar het Witte Huis. Schitterend toch? Echt Amerikaans. Begrijpen we hier niet.

Ondertussen stapelen de meldingen van openlijk racisme zich op. Een notoire antisemiet wordt genoemd als Chief of Staff en incompetent gebleken vriendjes krijgen zware ministersposten. Mocht u inmiddels hopen dat het allemaal wel meevalt en hij zijn toon zal matigen: tot nu toe deed hij er bij iedere politieke promotie een schepje bovenop. Het spijt ons. Zelfs de Betrouwbare Mannetjes kunnen niet voor de broodnodige relativering zorgen. Wij weten ook niet wat er de komende vier jaar staat te gebeuren. Maar zoals het nu gaat, vrezen we dat het achteraf allemaal goed te verklaren zal zijn.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:
Maar nog even over Jacques Monasch.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden