Commentaar

Betrokkenheid parlement versterkt legitimiteit Brexit

Meer betrokkenheid van het parlement zal de Brexit niet ondermijnen, maar juist legitiemer maken.

Beeld afp

De Koning heeft geen prerogatief anders dan de ruimte die de wet hem geeft. Deze rechterlijke uitspraak uit 1610 bevestigde destijds de soevereiniteit van het Britse parlement. Voor eens en altijd, zo lijkt, na de uitspraak deze week van het Britse hof waarin deze 400 jaar oude 'Case of Proclamations' wordt aangehaald. Conclusie: alleen met instemming van het parlement kan de Britse regering Art. 50 van het EU-Verdrag - het 'uittredingsartikel' - formeel in werking stellen, aldus het hof.

De uitspraak heeft in het Verenigd Koninkrijk direct tot woedende reacties geleid van leidende 'Brexiteers' en sommige Britse kranten. Deze reacties moeten in dank aanvaard worden, want ze onderstrepen de juistheid van de rechterlijke uitspraak. 'Waarom hebben we een regering?', schreef de Amerikaan Alexander Hamilton in 1787 in The Federalist Papers. 'Omdat de menselijke passies zich zonder inperking niet zullen conformeren aan de dictaten van redelijkheid en gerechtigheid.'

De uitspraak van het hof is geen poging van eurofiele rechters om de uitslag van het Brexit-referendum ongedaan te maken, zoals de tabloids beweren. Zij herinnert er simpelweg aan dat een zo zwaarwichtig besluit als uittreding uit de EU niet zonder tussenkomst van het parlement kan geschieden - net zoals de toetreding in 1972.

De rechterlijke uitspraak gooit wel roet in het eten van de Britse premier Theresa May. Zij lijkt aan te sturen op een 'harde Brexit' om er zeker van te zijn dat het VK weer zelf mag beslissen over immigratie (behoudens natuurlijk alle blijvende verplichtingen uit VN-verdragen).

May's onderhandelingspositie is sowieso niet sterk. Na inwerkingtreding van Art. 50 zijn er twee jaar om de 'scheiding' van Europa uit te onderhandelen, waarna het resultaat door het VK en alle EU-lidstaten goedgekeurd moet worden.

Britse parlementaire betrokkenheid garandeert meer openheid en discussie over de precieze voorwaarden waaronder het VK uittreedt (waarover het referendum geen uitsluitsel gaf). Desnoods met tussentijdse Britse verkiezingen. Dat kan de legitimiteit van de uiteindelijke vorm die uittreding krijgt alleen maar versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden