Betrokkenheid bij XTC-smokkel Indonesische ambassade onzeker

De verdenking van justitie dat vanuit de Indonesische ambassade in Den Haag een groep wordt geleid die XTC-tabletten exporteert naar Indonesië, is op losse schroeven komen te staan....

WEERT SCHENK

Van onze verslaggever

Weert Schenk

AMSTERDAM

De verdenkingen tegen de diplomaten vormen de achtergrond van een ernstig geschil tussen Nederland en Indonesië over de arrestatie van een van XTC-smokkel verdachte Indonesische piloot. Begin januari gaf de Indonesische ambassade een verklaring uit waarin het vermoeden werd uitgesproken dat Nederland het 'goede imago' van Indonesië wil beschadigen.

Volgens justitie wordt het onderzoek voortgezet. De woordvoerder wil niet zeggen of er ook andersoortige informatie is over de betrokkenheid van ambassadepersoneel bij de XTC-handel. In elk geval mag op basis van de tips van '1500' niet meer worden gerechercheerd.

Volgens de informatie waarover justitie beschikt, leiden twee medewerkers van de Indonesische ambassade een XTC-bende. Het gaat om de secretaris van de handelsattaché en een diplomaat met de rang van kolonel. Ze zouden gebruik maken van diplomatieke post en personeel van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda.

Advocaat N. Meijering, die de vlieger verdedigt, citeerde onlangs in een pro-formazitting voor de rechtbank uit processen-verbaal van de Criminele Inlichtingendienst (CID). Hij betoogde dat alle beschuldigingen zijn gebaseerd op de gegevens van één anonieme getuige: '1500'. Officier van justitie Mooy ging niet op de onthullingen in.

Meijering uitte zijn twijfels over de betrouwbaarheid van de informatie. Tevergeefs vroeg hij om onmiddellijke vrijlating van de piloot. De rechtbank stelde justitie in staat het strafrechtelijk onderzoek met maximaal drie maanden te verlengen.

Meijering wil niet reageren op de brief die officier van justitie Mooy deze week aan de rechter-commissaris stuurde, waarin staat dat de belastende verklaringen van informant '1500' uit het dossier moeten worden gehaald. Mooy verdenkt de tipgever van het voorhanden hebben en vervoeren van hard drugs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden