Betrokken en kneuterige documentaire uit de polder

Geest uit de polder van Karin van den Born. Met bewoners uit Langedijk. In Desmet Amsterdam, Provadja Alkmaar...

PETER VAN BUEREN

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 werd Langedijker Belang in Langedijk verreweg de grootste partij. Negen zetels, tegen drie voor het CDA, dat als tweede eindigde.

De uitslag bewees dat de bevolking het niet eens was met de plannen van de gemeente om een grote nieuwe woonwijk te bouwen en weer een stuk landbouwgrond op te offeren. Het Westfriese stadje, ooit de Koolschuur van Nederland genoemd, dreigt steeds meer een anonieme groei-gemeente te worden.

Met warmte en betrokkenheid heeft Karin van den Born de achterliggende motieven van het dorpsconflict vastgelegd in de documentaire Geest uit de polder. Oudere Langedijkers praten over vroeger ('Watervogels had je hier, en de rust, hè'), de aard van de Langedijkers komt aan de orde ('Westfries was een ruwe taal') en we volgen de politieke debatten tot en met de verkiezingsuitslagen.

Je zou Geest uit de polder met zijn 53 minuten een uit de hand gelopen onderwerp uit Van gewest tot gewest kunnen noemen. Als zelfstandige documentaire is de film echter, de goede bedoelingen en de zorg ten spijt, aan de kneuterige kant. Het is ietsje meer nijverheid dan filmkunst.

PvB

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden