Betrekkingen Delhi en Islamabad verkild

Aanslag in Kabul zet aartsvijanden weer tegenover elkaar...

Van onze correspondent Wilma van der Maten

NEW DELHI ‘Als de leiders van Pakistan en India het werkelijk willen, ligt vrede binnen handbereik’, sprak de Pakistaanse president Musharraf nog geen maand geleden. ‘En ik zie dat die wens er is’, zei hij.

Aan Indiase zijde kwam premier Manmohan Singh met de suggestie de Kashmirse gletsjer Siachen, het hoogste strijdveld van de wereld waarop de legers van Pakistan en India elkaar al meer dan zestig jaar treffen, symbolisch om te dopen in de ‘Vredesberg’.

Maar toen had de aanslag op de Indiase ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul nog niet plaatsgevonden. Zowel India als de VS beschuldigt de Pakistaanse inlichtingendienst (ISI) ervan achter de bomexplosie te zitten. De zelfmoordenaar die de aanslag uitvoerde kwam uit Pakistan.

‘Ronduit schokkend’, noemt Pakistan de Indiase beschuldiging en zegt dat India door deze uitlating het vredesproces ernstig ondermijnt. De reactie geeft aan dat de relatie tussen de twee landen in snel tempo aan het verkillen is.

Volgens ingewijden werkten India en Pakistan nog geen maand geleden nog serieus aan een oplossing voor Kashmir, de noordelijke Indiase deelstaat waarop beide landen aanspraak maken sinds de opdeling van het Britse Indiase rijk in 1947. Tijdens de eerste oorlog lijfde Pakistan volgens Delhi eenderde van Kashmir in. Twee oorlogen volgden daarna. Een vierde oorlog dreigde even vorige week toen soldaten aan beide zijden van de grens elkaar urenlang beschoten.

Volgens een Pakistaanse diplomate was de sfeer tijdens de laatste onderhandelingsronde nog goed. Beide landen beloofden de militaire grens, de Line of Control, tussen de beide Kashmirs als een permanente grens te accepteren zoals die in 1972 al door de toenmalige premiers is vastgelegd. Maar het akkoord ligt aan flarden. Als vanouds bespieden de legers elkaar weer met groot wantrouwen.

Toch is het niet voor het eerst dat India de Pakistaanse ISI beschuldigt van betrokkenheid bij bomaanslagen. Ook vorige week bij de explosies in de steden Ahmedabad en Bangalore viel de naam van de inlichtingendienst. Pakistan op zijn beurt beweert al jaren dat de Indiase geheime dienst de afscheidingsstrijd in de zuidwestelijke provincie Baluchistan aanwakkert door rebellen van wapens te voorzien. De vredesbesprekingen in de afgelopen maanden doorstonden deze aanvallen over en weer.

India ervaart de bomaanslag van 7 juli op zijn ambassade in Kabul als een dolksteek in de rug. Het vermoedt dat Pakistan er nu serieus werk van maakt om India uit zijn ‘achtertuin’ te verjagen.

Vorig jaar explodeerde er ook al een bom voor het Indiaas consulaat in de Afghaanse stad Jalalabad. Sinds de Taliban in 2001 werden verdreven, koos India de zijde van de Afghaanse president Hamid Karzai. Het leverde India lucratieve bouwprojecten op. Pakistan liep contracten mis vanwege zijn steun aan het voormalige Taliban-regime.

Maar Pakistan weet dat India ook vanwege strategische redenen in Afghanistan aanwezig is. Het zijn vooral jihadisten, getraind door Pakistaanse militairen, die aanslagen in Indiaas Kashmir uitvoeren. India wil voorkomen dat de Taliban opnieuw aan de macht komen. India beloofde president Karzai, die gisteren zijn tweedaagse bezoek aan Delhi afsloot, opnieuw 450 miljoen dollar voor wederopbouw.

Analisten waarschuwen dat de premiers van India en Pakistan zo snel mogelijk een nieuwe dialoog moeten beginnen om te voorkomen dat het conflict tussen de kernmachten zich op Afghaans grondgebied verder verspreidt.

Maar de kans op een dialoog is klein. Beide premiers zagen elkaar in het weekeinde op een regionale top in Colombo. Het was een kille ontmoeting. Zelfs het handjes schudden voor de camera bleef achterwege.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden