Betovering

Etsend schrijven, Jeroen Brouwers kan dat als niemand anders. Of noem het brandschilderend schrijven, graveren, schroeien, schilderen, prepareren van brons, hakken in basalt, er komen krachten vrij in de boeken van Brouwers die raken aan andere kunsten....

Soms ook lijkt het of je in de smidse van de taal bent, roodgloeiend komen de woorden uit de oven, in hun ware gedaante voert de schrijver ze af. Ik ken geen levende Neder landse schrijver met zo'n macht over de taal en met zo'n angst om de greep erop te verliezen. Jeroen Brouwers is een volstrekt unieke stem in de Nederlandse letteren, afkomstig van Mars, een gladiator, een vreemde veldheer. Altijd bereid te vechten als het om literatuur gaat, aan te vallen als het modieuze, onechte, middelmatige te dicht in zijn buurt komt en te verdedigen wat door die mode verdrukt dreigt te worden.

Achterin Geheime kamers staat de lijst met zijn publicaties: 63 romans, verhalenbundels, essays, autobiografica, duizenden en duizenden blad zijden intens geschreven, intens beleefd proza. Dit alles onbewogen lezen is onmogelijk. Wie een boek van Brouwers ter hand neemt, Ge hei me kamers openslaat, komt niet meer uit onder de betovering van wat daar staat, of niet staat, of nog niet staat. In het labyrint van betekenissen loop je argeloos, of tegenstribbelend, of struikelend met het verhaal mee. Maar altijd gefascineerd, en verbijsterd.

Geheime kamers, blinde muren, en toch een reeks verborgen uitzichten op een landschap dat telkens wisselt van kleur en ritme en toon.

Lees Jeroen Brouwers. Lees Jeroen Brouwers. Bis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden