Betonrot vreet aan blokken van Holocaustmonument Berlijn

De bouwer sprak nog geen tien jaar geleden de belofte uit dat het monument de levensduur zou hebben van de piramiden van Gizeh, maar anno 2014 zijn er al tal van scheuren zichtbaar in de ruim 2.700 betonzuilen van het beroemde Holocaustmonument in Berlijn. Naar nu blijkt hebben autoriteiten al in 2010 een van de blokken verwijderd en vernietigd. Op andere zuilen waar het rottingsproces heeft toegeslagen, zijn ijzeren banden geplaatst.

Er zijn al tal van scheuren zichtbaar in de ruim 2.700 betonzuilen van het beroemde Holocaustmonument in Berlijn.Beeld epa

Het Holocaust-Mahnmal is een van de meest bezochte plekken van Berlijn. De 2.711 blokken werden nabij de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz geplaatst. Vlak bij de plek ook waar de dichtgegooide bunker ligt waar Adolf Hitler zijn laatste dagen sleet.

Het veld met de golvende blokken is een soort doolhof dat de bezoeker gedesoriënteerd achterlaat. Het is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Het staat symbool voor de ervaringen van Joden tijdens het nazibewind. Niet iedereen vindt het ruim 27 miljoen euro kostende monument even geslaagd of indrukwekkend. Claustrofobisch is de gang langs de betonblokken soms zeker.

Witte lijntjes
Wie extra oplet, ziet dat veel van de blokken aan de boven- en zijkant scheuren vertonen. Daaruit lopen witte lijntjes, een bewijs dat er vocht in het beton is gekropen. Sommige van de aangetaste laaggelegen blokken zijn verstevigd met ijzeren banden. Een ingreep die, als je vanaf de straatkant over het monument kijkt, de symmetrie behoorlijk aantast.

De Süddeutsche Zeitung onthulde donderdag dat de betonrot al jaren bij de autoriteiten bekend was. Op 23 december 2010 werden laat op de avond door een kraan twee blokken uit het veld gelicht. Niemand die het toen merkte, het was koud. Het was, schrijft de krant, een ware Nacht-und-Nebel-Aktion. Zo werden ooit de arrestaties bij nacht en ontij van tegenstanders van de nazi's genoemd.

De zuilen werden ter onderzoek in een laboratorium in Aken gebracht. De blokken hebben 15 centimeter dikke wanden en zijn hol. Daardoor zijn ze bij temperatuurverschillen kwetsbaar. Een scheurtje en er loopt vocht in. Door vrieskou zet het materiaal daarna uit.

Eén blok te ver heen
Eén van de blokken bleek zodanig verrot dat slechts vernietigen restte. Het andere werd gerestaureerd en teruggeplaatst. Sindsdien staan er nog 2.710 blokken.

Nu zijn vijftig blokken met een stalen band beveiligd, nog eens 380 banden zijn besteld. Tweeduizend andere blokken lopen ook gevaar. Experts vrezen dat binnenkort de toeristen die langs de grijze zuilen slenteren gevaar kunnen lopen. Voor restauratie is een miljoenenbedrag nodig.

Architect Eisenman zei in 2004 bij de bouw dat hij in Berlijn nog nooit zulk mooi beton had gezien. Anderen riepen dat het materiaal 'zeker duizend jaar' zou meegaan. Duizend jaar, schrijft de Süddeutsche Zeitung, is een begrip dat in Berlijn al vaker werd gehoord.

Het veld met de golvende blokken is een soort doolhof dat de bezoeker gedesoriënteerd achterlaat.Beeld epa
Het Holocaust-Mahnmal is een van de meest bezochte plekken van Berlijn. De 2.711 blokken werden nabij de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz geplaatst. Vlak bij de plek ook waar de dichtgegooide bunker ligt waar Adolf Hitler zijn laatste dagen sleet.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden