Betogingen laten Poetin siberisch

De Russische leider Vladimir Poetin, voor het eerst sinds jaren geconfronteerd met massademonstraties, geeft geen krimp. Tijdens een urenlang tv-optreden donderdag gooide hij zijn tegenstanders wat liberale kluifjes toe, terwijl hij de organisatoren van de betogingen wegzette als lieden die het land willen 'destabiliseren'.

MOSKOU - De voornaamste klacht van de betogers - massale fraude bij de Doemaverkiezingen vorige week - deed hij af met de dooddoener dat er 'altijd en overal' wordt geklaagd over fraude door de oppositie. Poetin zei dat de uitslag van de verkiezingen 'zonder twijfel de echte machtsbalans in het land weerspiegelt'.

Direct aan het begin van de 4,5 uur durende vraag- en antwoordsessie met het volk, waarin hij dit keer herhaaldelijk kritische vragen kreeg, reageerde Poetin op de demonstraties. 'Ik heb de mensen op televisie gezien, vooral jonge en actieve mensen die duidelijk hun standpunt verwoordden. Dat maakt me gelukkig. Als dat het resultaat is van 'Poetin's regime', dan is dat goed.'

Na nog een paar vragen uit het publiek over de demonstraties, liet hij zich tegen de presentator ontvallen dat hij er genoeg van had. Eenmaal op dreef, bereed Poetin zijn bekende stokpaardjes, doorspekt met ruwe grappen. De oppositie bestaat uit een stel malloten, de Amerikanen 'willen geen vrienden, maar vazallen', en sommige demonstranten komen voor het geld.

De ballonnetjes die demonstranten droegen, had Poetin aangezien voor condooms die onderdeel waren van een campagne tegen aids. 'Mijn eerste gedachte was: goed, ze vechten voor een gezonde levensstijl.'

Tegelijk toonde Poetin zich wel bereid om voor de verkiezingen in maart in alle 90 duizend stemlokalen camera's te laten plaatsen zodat van fraude geen sprake kan zijn. 'Als ik ook maar één seconde denk dat ik niet langer de steun van het volk heb - maar dat wordt niet op het internet besloten of op straat, maar in verkiezingen - ben ik gelijk weg.'

Aan president Dmitri Medvedev werden in 4,5 uur weinig woorden vuil gemaakt. Wel herhaalde Poetin dat de door Medvedev ontslagen liberale minister van Financiën Koedrin 'een plek verdient in een toekomstige regering'.

Activistische Russische bloggers reageerden beledigd of teleurgesteld op Poetins optreden. 'In plaats van het begin van een dialoog zagen we dezelfde Sovjet-heksenjacht als altijd,' schreef de bekende blogger Roestem Adagamov.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden