Betogingen in Irak voor en tegen uitslag verkiezingen

Honderden shi'ieten zijn zondag in Bagdad de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan de shi'itische partijen die waarschijnlijk de parlementsverkiezingen van 15 december hebben gewonnen....

AP

In Sadr City hielden ongeveer duizend mensen een betoging met hetzelfde doel en scandeerde men leuzen tegen de voormalige premier Ayad Allawi. De seculiere shi'iet lijkt maar weinig zetels in de wacht te zullen slepen en heeft zich geschaard bij de soennieten, die klagen over verkiezingsfraude. Groepen soennieten gingen om die reden in Fallujah en Baquba de straat op.

Bij gewelddadigheden verspreid over Irak hebben zaterdag en zondag zeker zeventien mensen de dood gevonden. Een zelfmoordaanslag op twee Iraakse legervoertuigen eiste zes levens, inclusief dat van de dader. Bij een bomaanslag op een politiepatrouille in Kirkuk vond een Iraakse burger de dood en in verschillende steden werden in totaal vijf mensen gedood door onbekende schutters.

Drie mannen kwamen in Samarra om het leven toen een mortiergranaat ontplofte die zij trachtten af te vuren. Een bomaanslag kostte in Mosul het leven aan een officier van de Iraakse politie en zondag werd in dezelfde stad ook het lichaam gevonden van een twee dagen eerder ontvoerde studentenleider.

Een Amerikaanse Abrams tank raakte in Bagdad beschadigd toen een langs de weg verstopte bom tot ontploffing werd gebracht. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden