Update

Betogers opnieuw slaags met politie Istanbul

Betogers zijn zaterdag in de Turkse stad Istanbul voor de tweede dag op rij slaags geraakt met de oproerpolitie. Die gebruikte traangas en waterkanonnen om de ongeveer vijfhonderd betogers, die met stenen gooiden, van zich af te houden. In de hoofdstad Ankara probeerden honderden mensen op te trekken naar het parlementsgebouw. Ook daar greep de politie in.

Protesten tegen de regering van Erdogan op 1 juni 2013.Beeld reuters

Persbureau ANP meldt dat de politie zich eind van de middag terugtrok van het Taksim-plein in Istanbul, waarna honderden demonstranten het plein bezetten. Volgens berichten op Twitter zou de politie vervolgens weer hebben toegeslagen met traangas.

De betogers zijn woedend over het hardhandige optreden van de oproerpolitie vrijdag bij een protestactie op het Taksim-plein in Istanbul. Sinds het begin van deze week voerden enkele honderden betogers actie tegen een geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en dat er geen bomen worden gekapt. Vrijdagochtend maakte de politie een einde aan de protestactie waarna de vlam in de pan sloeg.

Niet alleen in Istanbul raakten agenten slaags met betogers, ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen. Het protest mondde uit in een protest tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die volgens sommigen steeds autoritairder optreedt en niet tegen kritiek kan. Ook de politie moet het ontgelden; die zou te vaak en te veel gebruikmaken van traangas en te veel geweld gebruiken.

Mediastilte
De grote Turkse nieuwskanalen berichten zaterdag onder druk van de regering nauwelijks over de zich snel uitbreidende protesten in het land. De gemeente Istanbul heeft webcams op verscheidene locaties buiten werking gesteld. Rondom het centrale Taksimplein wordt mobiel data-verkeer gestoord.

Via Twitter worden burgers en bedrijven opgeroepen de beveiliging van hun wifi-verbinding te halen, zodat demonstranten indien nodig daar gebruik van kunnen maken.

Honderden gewonden
Volgens mensenrechtenorganisaties raakten vrijdag bij betogingen in heel Turkije honderden mensen gewond. Persbureau Dogan meldde dat er 81 arrestaties werden verricht.

De Turkse regering probeert de gemoederen tot bedaren te brengen. Vicepremier Bulent Arinc zei zaterdag dat het verkeerd was om het vreedzame protest op het Taksim-plein op te breken door traangas in te zetten. 'Het zou handiger zijn geweest om te proberen mensen die hebben gezegd tegen een winkelcentrum (op het plein, red.) te zijn te overtuigen in plaats van ze te besproeien met traangas.

De leider van de grootste Turkse oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu, heeft er bij Erdogan op aangedrongen om de agenten terug te trekken van het Taksim-plein. 'Laat ons zien dat je premier bent en trek de politie terug', aldus Kilicdaroglu.

Erdogan
Het protest tegen de renovatie van het plein heeft overigens succes: vrijdagmiddag bepaalde een rechtbank dat er voorlopig geen bomen mogen worden gekapt.

Premier Erdogan zei zaterdag echter dat de bouwplannen van de gemeente Istanbul op het terrein waar het Taksimpark ligt, gewoon worden uitgevoerd.

Hij verdedigde het hardhandige optreden van de politie op het Taksim-plein. 'De politie was er gisteren, de politie was er vandaag en zal er ook morgen zijn', aldus de Turkse premier. 'We kunnen het Taksim-plein niet in handen geven van extremisten. (...) In elk ander land zouden ze hetzelfde hebben gedaan tegen grote groepen mensen. Oké, misschien zijn er wat fouten gemaakt met het gebruik van traangas, dat zoeken we nu uit. Maar het moet nu eenmaal soms gebruikt worden, in specifieke gevallen. Dat gebeurt overal ter wereld.'

Erdogan riep de betogers op onmiddellijk op te houden, 'want de regering zal niet voor een minderheid buigen. Wij hebben hier elke vier jaar verkiezingen en het volk heeft gekozen', aldus de premier die al sinds 2002 verkiezingen moeiteloos wint.

Beeld reuters
Beeld afp
Beeld afp
Beeld reuters
De oproerpolitie gebruikt traangas om de demonstranten uit elkaar te drijven.Beeld reuters
Beeld afp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden