Betogers in Barcelona en Madrid roepen op tot vreedzaam overleg: 'meer dialoog' en 'minder testosteron'

Tienduizenden Spanjaarden zijn vandaag de straat op gegaan om de crisis over een eenzijdige afsplitsing van Catalonië te bezweren. De betogers, in Barcelona in het wit gekleed en met witte ballonnen, scandeerden voor het stadhuis leuzen als 'minder haat', 'meer dialoog' en 'minder testosteron'. Ook in Madrid werd gedemonstreerd.

buitenlandredactie
In Barcelona kwamen zaterdag duizenden mensen, gekleed in wit, bij elkaar. De betogers riepen op tot vreedzaam overleg. Beeld getty
In Barcelona kwamen zaterdag duizenden mensen, gekleed in wit, bij elkaar. De betogers riepen op tot vreedzaam overleg.Beeld getty

De betogers riepen in beide steden op tot vreedzaam overleg. Spaanse en Catalaanse vlaggen waren op verzoek thuisgelaten, al vond in Madrid ook een demonstratie plaats van nationalisten die wel met de bekende geel-rode vlaggen wapperden.

Angst voor verdere escalatie

Veel Spanjaarden vrezen verdere escalatie na het omstreden referendum van vorige week zondag over de onafhankelijkheid van de Spaanse deelstaat Catalonië. Het referendum dat door de regering in Madrid als 'illegaal' was bestempeld, werd met harde hand verstoord - hetgeen premier Rajoy op felle internationale kritiek kwam te staan.

De Catalaanse premier Carles Puigdemont wilde de definitieve verkiezingsuitslag aanstaande maandag in het parlement bezegelen en de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen. Maar die parlementaire stemming werd donderdag verboden door het Constitutioneel Hof. De Spaanse regering lijkt nu aan te willen sturen op nieuwe regionale verkiezingen.

Nog niet klaar voor 'echte onafhankelijkheid'

Het Catalaanse parlement wil nu dinsdag bijeenkomen om 'de ontstane situatie' te bespreken. Of het tot een onafhankelijkheidsverklaring komt, valt te betwijfelen. Het onafhankelijkheidsreferendum werd weliswaar met een overweldigende meerderheid gesteund, maar nog niet de helft van de Catalanen heeft gestemd. De aankondiging van belangrijke bedrijven en banken, waaronder Gas Natural Fenosa en de Caixabank, hun hoofdkantoor buiten Catalonië te verplaatsen heeft bovendien veel voorstanders schrik aangejaagd.

Artur Mas, de voormalige premier van Catalonië, waarschuwde in de Financial Times van zaterdag dat de regio nog niet klaar is voor 'echte onafhankelijkheid'. Mas was van 2010 tot 2016 regeringsleider en een van de belangrijkste voorstanders van onafhankelijkheid, totdat hij vorig jaar na een vertrouwensbreuk moest opstappen. Volgens Mas mist Catalonië eigen systemen om belasting te innen, recht te spreken en het grondgebied te controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden