Betogers Egypte negeren waarschuwingen leger

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vannacht een mars begonnen richting het hoofdkantoor van de militaire inlichtingendienst in Caïro. Ze negeren daarmee een waarschuwing van het leger om niet in de buurt van militaire gebouwen te komen.

Beeld ap

De betogers begaven zich tot dusverre voornamelijk in de buurt van de Rabaa al-Adawiya-moskee in noord-Caïro. Daar zijn zaterdag zo'n 80 mensen doodgeschoten.

Een nieuwe confrontatie dreigt nu. De door het leger geïnstalleerde interim-president Adli Mansour heeft zijn premier volmacht gegeven om zo nodig het leger de bevoegdheid te verlenen burgers te arresteren. Dit wordt gezien als de voorbode van een grootschalig optreden tegen de aanhangers van Morsi.

Bij de begrafenis van gedode aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi was het eerder op de dag opnieuw tot botsingen gekomen, waarbij zeker twee mensen om het leven zijn gekomen. De leider van de Moslimbroederschap heeft zijn volgelingen opgeroepen zich te blijven verzetten.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd krachtdadig ingrijpen tegen elke poging het land te destabiliseren.

John Kerry
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de Egyptische autoriteiten gezegd dat het 'essentieel' is dat zij het recht op vreedzaam protest eerbiedigen. Hij riep beide partijen op een 'betekenisvolle politieke dialoog' aan te gaan om hun land 'een stap verder af van de rand te brengen'.

Tot dusverre hebben de twee kampen nog geen aanstalten gemaakt een dialoog te beginnen. Islamisten wijzen de nieuwe leiding af en zeggen dat de enige oplossing gevonden kan worden in de heraanstelling van Morsi. De interimregering zet ondertussen een eigen overgangsplan door, waarin begin volgend jaar een democratisch gekozen regering wordt voorzien.

VN-secrearis-generaal Ban Ki-moon heeft de veiligheidstroepen gevraagd 'op te treden met volledig respect voor de mensenrechten'. Demonstranten maande hij 'terughoudendheid te betrachten'.

De Egyptische interim-president Adli Mansour (midden), met rechts minister van Defensie Abdel-Fattah al-Sissi en links premier Hazem Beblawi. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.