Betoger Eurotop krijgt smartengeld

De gemeente Amsterdam keert 250 gulden schadevergoeding uit aan een demonstrant die tijdens de Eurotop vorige zomer ten onrechte werd gearresteerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De actievoerder werd gearresteerd tijdens de 'jubeldemonstratie' tijdens de Eurotop in juni. Deze ludieke optocht voerde langs hotels waar de regeringsleiders verbleven. In de buurt van hotel De l'Europe in het centrum werden 120 actievoerders opgepakt. Een paar uur later zijn ze weer vrijgelaten.

De Commissie Politieklachten oordeelde dat deze arrestaties onrechtmatig waren. Burgemeester Patijn nam die conclusie over.

Het betalen van de schadevergoeding verliep moeizaam. Pas nadat een van de demonstranten had gedreigd met een kort geding, kwam de gemeente met geld over de brug. Het Autonoom Centrum heeft andere personen die tijdens dezelfde actie zijn opgepakt, geadviseerd een schadeclaim in te dienen.

Directeur E. Timmer van de Gemeentelijke Dienst Verzekeringszaken heeft enige claims ontvangen, waarvan er een is toegewezen. Hij wil niet zeggen of alle 120 opgepakte 'jubel'-demonstranten een schadevergoeding krijgen. 'We bekijken elke aanvraag apart. Ik heb nooit meegemaakt dat een geval hetzelfde is, maar we hanteren dezelfde richtlijn.'

Tijdens de Eurotop zijn ook ruim 350 personen gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Zij hebben enige dagen vastgezeten. Ook deze arrestaties waren volgens de Commissie Politieklachten onwettig, maar burgemeester Patijn is het daarmee niet eens. Justitie heeft de zaak tegen deze groep geseponeerd.

Het Autonoom Centrum gaat voor deze mensen in juli bij de rechtbank een schadevergoeding eisen. Omdat ze in verzekering zijn gesteld geweest, wordt per dag een schadevergoeding van 1500 gulden gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden