Bethlehem toneel van ware veldslag

De spanning tussen Israël en de Palestijnen is maandag verder opgelopen na een reeks gewelddadige incidenten. Israëlische troepen en gewapende Palestijnen hebben een complete veldslag geleverd in Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De gevechten in Bethlehem volgden op een aantal escalaties eerder op de dag. Tijdens de nacht werd een Israëlische soldaat doodgeschoten bij Nablus. Enkele uren daarna doodden de Israëli's een hoge commandant van de militante moslimbeweging Islamitische Jihad in Gaza. De auto van de man, die volgens de Israëli's verantwoordelijk was voor zelfmoordaanslagen, werd getroffen door drie raketten die vanuit een helikopter werden afgevuurd.

Het is de eerste duidelijke aanslag op een Palestijn die betrokken zou zijn bij het geweld sinds Ariël Sharon premier werd in Israël. Onder zijn voorganger, Ehud Barak, gebruikte het leger zulke aanslagen als één van de wapens om de Palestijnse intifada te lijf te gaan. Internationaal is er veel kritiek op deze tactiek, die tegenstanders uitschakelt zonder vorm van proces. Volgens Israël gaat het om oorlogshandelingen.

De Palestijnen hebben woedend gereageerd op de hervatting van de Israëlische aanslagen. Volgens de leider van de Tanzim-activisten van Yasser Arafats Fatah-beweging, Marwan Barghouti, zal de Israëlische escalatie geen resultaat opleveren. 'Alleen een beëindiging van de bezetting kan een eind maken aan het geweld', zei Barghouti.

In Israël groeit de kritiek op het optreden van de regering-Sharon. De stappen die momenteel genomen worden tegen de Palestijnen zijn identiek aan die van de vorige regering. Sharon werd juist gekozen omdat hij met een andere aanpak een einde zou maken aan het geweld. De voormalige onderminister van Defensie en huidige minister van Infrastructuur Ephraim Sneh zei echter dat ook deze regering geen andere antwoorden heeft.

Leiders van de Nationaal Religieuze Partij, een coalitiepartner die veel joodse kolonisten vertegenwoordigt, bezochten maandag demonstratief de joodse enclave in Hebron. 'Sharon moet goed beseffen wie hem gekozen heeft', zei een van de parlementsleden. De kolonisten in Hebron zijn woedend op de regering, die niet genoeg zou doen om hen te beschermen. Ze eisen dat het leger een Arabische buurt verovert, van waaruit het schot zou zijn gelost dat begin vorige week een joodse baby dodelijk trof.

De kolonisten zijn sinds de dood van de baby systematisch bezig de aan hun enclave grenzende Palestijnse winkels te vernielen. Maandagochtend ontploften enkele gasflessen in een rij winkels, die grotendeels werden verwoest. De Israëlische politie vermoedt dat de kolonisten de ontploffing hebben veroorzaakt.

De escalatie in Israël en de Palestijnse gebieden speelt zich af in een diplomatiek vacuüm. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft herhaald dat de regering weigert met de Palestijnen te praten zolang er wordt gevochten.

De Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft tijdens zijn bezoek aan Washington president Bush opgeroepen een actievere rol te spelen bij de bemiddeling in het conflict. Mubarak vroeg om 'een maximale inzet' van Bush. President Bush zei dat Washington niet van de zijlijn toekijkt, maar dat hij geen oplossing kan opleggen aan de partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden