Beteugeld op het Binnenhof, herrieschopper in de provincie

HAARLEM - Dat hoor je niet elke dag, een warm woord van een SP-politica voor een PVV'er. 'Hij is gezellig in de omgang', zegt het Noord-Hollandse SP-Statenlid Remine Alberts over Hero Brinkman, collega-Statenlid. Na een stilte: 'Vooral na afloop, bij een hapje of borrel.'

Die toevoeging is niet zonder betekenis. Over wat Brinkman tijdens vergaderingen in de Statenzaal van het Haarlemse Paviljoen Welgelegen te berde brengt, is Alberts minder vleiend. 'Ik ben een schooljuffrouw en heb 25 jaar pubers voor me gehad. Wat hij doet, lijkt op belletje trekken. Hij is zo iemand die een briefje op de rug van een ander plakt.'

Voordat hier het beeld rijst dat het weer tijd is voor een 'potje PVV-bashen': Hero Brinkman, Tweede Kamerlid voor de PVV én sinds 10 maart fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland, is er altijd. Hij heeft nog geen staten- of fractievergadering overgeslagen. Dat kunnen niet alle PVV-prominenten, stapelaars van politieke functies, hem nazeggen.

Bij het seniorenconvent op het Provinciehuis ontbreekt hij evenmin. 'Dan komt hij aanzetten met drie cameraploegen in zijn spoor en een microfoontje op zijn revers', moppert Xander den Uyl, collega-fractievoorzitter (van de PvdA) en zoon van de vroegere PvdA-leider Joop den Uyl.

Afgelopen vrijdag maakte de Limburgse PVV-politicus Roland van Vliet bekend dat hij het na vier maanden voor gezien houdt als Statenlid. Van Vliet vindt het 'te zwaar' om het Kamerlidmaatschap en de provinciale politiek te combineren. Zo niet Brinkman. 'Vier, vijf uurtjes slaap is genoeg' en daarbij: een beetje ruziemaken in de 'muffe' provinciale politiek kan nooit kwaad.

'En ik ga nog véél meer ruzie maken', kondigt hij maandagmiddag, voorafgaand aan de laatste statenvergadering van dit politieke seizoen, handenwringend aan.

'Hier wordt alles in beslotenheid beslist en de oppositie wordt monddood gemaakt', vindt hij. En Brinkman houdt niet van zwijgen. Geert Wilders heeft hem op het Binnenhof enigszins beteugeld, in Haarlem weet Brinkman zich frank en vrij.

Dus vuurt hij sinds zijn beëdiging ononderbroken pijlen af op Johan Remkes, oud-minister en nu commissaris van de koningin in Noord-Holland. Het dondert niet waarover, zo valt op te maken uit de statenvergaderingen van de laatste maanden.

Als Remkes op 23 mei tijdens de verkiezing van de Eerste Kamer door de statenleden de PVV als 'politieke groepering' aanduidt, is Brinkman al bij de microfoon. 'Voorzitter, wij zijn geen politieke groepering, wij zijn een politieke partij.'

Wil Remkes een begin maken met het debat over het afblazen van de jaarlijkse, provinciale Arondéuslezing (van historicus Thomas von der Dunk, die de PVV met de NSB vergeleek), dan is Brinkman er als de kippen bij om te eisen dat de voorzittershamer naar een ander overgaat. Want de commissaris is een benoemde bestuurder en heeft zich 'te politiek' in dit debat gemengd. Zo gaat dat vergadering na vergadering.

Heeft de PVV'er iets tegen Remkes? 'Nee, hoor, aardige man. We zijn als Kamerlid nog p de Antillen geweest'.

Geen hoofddoekjes in het provinciehuis, de dienstauto's afschaffen, en waarom moeten er zeven soorten stamppot zijn tijdens de onderbreking van de statenvergadering? Hero Brinkman gaat er vol in. En maar hopen dat PvdA-fractievoorzitter Den Uyl zich ergens in mengt. Die laatste zegt zuinigjes: 'De PVV kan niet tegen autoriteiten.'

Brinkman is niet onder de indruk. Voordat de Statenleden het politieke seizoen afsluiten met een barbecue, vergelijkt hij maandag de provinciale politiek in Haarlem nog even met 'de Antillen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden