Betere tijden breken aan voor grutto

De Nederlandse grutto's zijn er zelf niet bij: die zitten in Afrika bij te komen van wéér een broedseizoen met weinig kuikens. Maar vanaf deze week breken er voor deze wereldreiziger, in november nog verkozen tot onze nationale vogel, ook in Nederland betere tijden aan. Tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken in de Tweede Kamer vroegen GroenLinks en de PvdA woensdag in een amendement aan staatssecretaris Martijn van Dam om geld vrij te maken voor het pilotproject Red de weidevogels.

Beeld Kina

De grutto staat symbool voor meer weidevogelneergang. Niet alleen van deze statige vogel holt het aantal broedparen achteruit, evenzeer geldt dat voor de tureluur, de veldleeuwerik en de watersnip. Het gaat slecht met de kievit en de kemphaan is als broedvogel verdwenen - in de jaren vijftig broedden er nog zesduizend paren in Nederland.

Agrarisch natuurbeheer, waarbij boeren een vergoeding krijgen als ze rekening houden met weidevogels, heeft deze terugloop iets vertraagd, maar allerminst tot staan gebracht. De veehouders krijgen voor dit - blijkens evaluaties - weinig succesvolle beleid jaarlijks 35 miljoen euro uitgekeerd. Vergeleken daarbij valt het door de Kamer gevraagde half miljoen extra per jaar in het niet. Maar volgens Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks moet dat bedrag worden gezien als opstap naar een nieuwe aanpak.

Zorgwekkend

Staatssecretaris Van Dam presenteerde maandag de contouren van dat nieuwe weidevogelbeleid, al laat de uitvoering ervan nog zeker tot 2017 op zich wachten. In plaats van individuele boeren worden vanaf komend jaar grote collectieven van boeren en andere landeigenaren - vooral natuurorganisaties - verantwoordelijk voor de uitvoering. Die moeten volgend jaar eerst plannen gaan maken.

'De jongste cijfers over de grutto zijn uitermate zorgwekkend', zegt Grashoff, die samen optrekt met Henk Leenders van de PvdA. 'Er moet haast worden gemaakt. Inmiddels weten we op hoofdlijnen best wat er nodig is voor een goed beheer. In een pilot kan dat nader worden uitgezocht zodat er daarna een vliegende start kan worden gemaakt.'

Hoeveel extra geld Van Dam over heeft voor zijn beleid is nog onduidelijk. Hij krijgt een douceurtje van 30 miljoen uit Brussel vanwege de lage prijzen in de varkens-en melkveehouderij. Met een deel van dat geld wil hij ook het weidevogelbeleid een impuls geven, maar daarover moet hij nog een compromis bereiken met de boeren. 'Ik hoop op tien miljoen', zegt Kees de Pater van Vogelbescherming. 'Maar geld zegt niet alles. Het is voor het eerst dat het ministerie onomwonden de urgentie van het probleem signaleert en dat er wordt gekozen voor het inzetten van de middelen in kansrijke gebieden. Nu wordt het geld te veel uitgesmeerd.'

Wat de grutto zou helpen, is een hogere grondwaterstand, meer bloemrijk grasland en echt laat in het seizoen maaien. 'Niet zoals nu vaak gebeurt, dat we wel de legsels ontzien, maar dat vervolgens de kuikens dood gaan omdat die in kaal grasland geen eten kunnen vinden. In het voorjaar van 2017 moeten we de terugkerende grutto's iets beters kunnen bieden dan nu.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden