Betere recyclingapparaten in de maak

Reinigingsdiensten en de inzamelaars van kapotte apparaten werken aan een betere recycling van afgedankte apparatuur, om te voorkomen dat die in het buitenland terechtkomt.

Van onze verslaggevers Weert Schenk en Jeroen Trommelen

De NVMP, waarin 1.200 producenten en importeurs samenwerken, is bereid de gemeentelijke milieustraten deels te financieren. In ruil daarvoor moet er een verplichting komen om afgedankte apparaten alleen bij de NVMP aan te bieden. Andere handelaren in gebruikte apparaten komen dan buitenspel te staan.

Dinsdag rolde de politie IJsselland een criminele transportlijn op van afgedankte apparaten naar Ghana. De kapotte wasmachines, koelkasten en televisies waren niet ingeleverd bij de gemeentelijke milieustraat, maar bij de detailhandel waar de consument een nieuw apparaat had gekocht.

De NVMP beheert met zes stichtingen de verwijderingsbijdrage van consumenten – in totaal ruim 200 miljoen euro. Met dat geld moet worden gezorgd voor een verantwoorde recycling. Vaak lukt dat niet. Volgens het ministerie van Milieu komen jaarlijks tienduizenden apparaten bij illegale exporteurs terecht.

Gemeentelijke reinigingsdiensten en winkels mogen afgedankte apparaten ook afgeven aan 'geregistreerde’ handelaren, die betalen voor de schrootwaarde. De reinigingsdiensten willen die verkoop aan handelaren wel staken, mits de NVMP een kostendekkende vergoeding biedt voor het sorteren en inzamelen van de afgedankte apparaten.

Met de detailhandel lukt het tot dusver niet zulke afspraken te maken. De winkeliers incasseren wel de verwijderingbijdrage van consumenten en worden voor dat klusje beloond met ‘een percentage van de verkoop', zegt Jan Vlak van de NVMP.

Hij erkent dat de geldstroom ongelukkig is georganiseerd. Winkeliers krijgen de vergoeding ook als ze verkopen aan illegale opkopers. 'We zouden de tegemoetkoming liever koppelen aan afgifte van die apparaten aan ons.’

In beslag genomen wasmachines (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant) Beeld
In beslag genomen wasmachines (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden