Betere PR had Maduro zich niet kunnen wensen

Het Venezolaanse parlement heeft president Nicolas Maduro toestemming gegeven per decreet te regeren. Volgens Maduro is dat nodig om Venezuela te behoeden voor een aanval uit de Verenigde Staten.

Marjolein van de Water
De Venezolaanse president Nicolas Maduro op 10 maart 2015 met het wetsvoorstel in de hand. Beeld afp
De Venezolaanse president Nicolas Maduro op 10 maart 2015 met het wetsvoorstel in de hand.Beeld afp

'Met deze wet kunnen we ons territorium verdedigen, de gewapende troepen versterken en de verdedigingscapaciteit van de bevolking vergroten', zei Maduro dinsdag in een twee uur durende toespraak waarin hij het wetsvoorstel presenteerde. 'We moeten de vrede en soevereiniteit beschermen tegen de bedreiging van de regering van de Verenigde Staten', aldus de president in zijn toespraak, die verplicht op alle radio en televisiezenders werd uitgezonden.

Het parlement, waar Maduro een comfortabele meerderheid heeft, hoefde er niet lang over na te denken en stemde in. Binnen tien dagen volgt een tweede stemronde, maar dat is een formaliteit. Maduro mag vanaf dan zes maanden lang zijn gang gaan, met mogelijkheid tot verlenging.

Antwoord

De 'anti-imperialistische wet voor de vrede' is het antwoord op maandag aangekondigde sancties door de Verenigde Staten. President Barrack Obama besloot toen de tegoeden van zeven Venezolaanse regeringsleden in de VS te bevriezen vanwege hun 'betrokkenheid bij geweld tegen anti-regeringsdemonstranten'.

Washington is 'diep bezorgd over de pogingen van de Venezolaanse regering om politieke opponenten de mond te snoeren', aldus Obama maandag bij monde van een woordvoerder. Hij betitelde Venezuela als 'bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS.'

Betere PR had Maduro zich niet kunnen wensen. Venezuela gaat gebukt onder mega-inflatie en nijpende tekorten van gesubsidieerde producten als toiletpapier, zeep, suiker en meel. Volgens Maduro en de zijnen is deze crisis niet veroorzaakt door slecht beleid, maar doordat de oppositie met steun van de VS een 'economische oorlog' voert. De 'oorlogsverklaring' van Obama dient als bewijs voor deze theorie en komt Maduro, wiens populariteit tot een historisch dieptepunt van 22 procent is gedaald, als geroepen.

Washington brengt tegelijkertijd de Venezolaanse oppositie in een lastig parket. 'Venezuela vormt voor geen enkel land een bedreiging', aldus een verklaring van de MUD, de coalitie van oppositiepartijen. 'Het zijn de politici van de huidige regering die de rechten van onze eigen burgers bedreigen.'

En nu?

De vraag is nu wat Maduro gaat doen met zijn nieuw verworven macht. De oppositie vreest dat hij nog harder op zal treden tegen politieke tegenstanders. Nu al zitten tientallen opponenten vast wegens 'het plannen van een staatsgreep of destabilisering van het land'. Onder hen prominent politicus Leopoldo López en de onlangs gearresteerde burgemeester van Caracas.

Ze maken zich ook zorgen over de geplande parlementsverkiezingen dit najaar. De kans dat Maduro in die verkiezingen zijn meerderheid verliest is aanzienlijk. Hij kan daarom besluiten de verkiezingen uit te stellen, of zijn recht om per decreet te regeren vlak voor de verkiezingen verlengen en zo de oppositie bij voorbaat vleugellam maken.

null Beeld epa
Beeld epa

Agressiever

Het geruzie tussen Washington en Caracas is niet nieuw, maar wordt steeds agressiever van toon. Vorige week besloot Maduro dat burgers uit de VS voortaan een visum nodig hebben voor Venezuela, en dat de Amerikaanse ambassade in Caracas een groot deel van zijn medewerkers naar huis moet sturen.

Maduro liet dinsdag tijdens zijn toespraak vast zijn spierballen rollen. Hij kondigde een grootscheepse militaire oefening aan voor komende zaterdag om de zwakke plekken op te sporen bij een mogelijke aanval. 'Ik nodig de gehele bevolking uit onze strijdkrachten bij te staan bij de bescherming van het vaderland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden