Betere bescherming bepleit van campings in Europa

Europese nationale en lokale overheden moeten nagaan of hun regelgeving voor campings voldoende bescherming biedt aan kampeerders tegen overstromingen en andere natuurrampen....

Die aanbevelingen staan in het rapport 'De veiligheid van gasten van Europese kampeerterreinen', dat een club internationale toeristenorganisaties aan het Europees parlement heeft aangeboden. De dood van 86 vakantiegangers bij de overstroming van de Spaanse camping 'Virgin de las Nieves' in Biscas twee jaar geleden was de aanleiding tot het rapport.

Een werkgroep van de Alliance International de Tourisme en de Federation Internationale de l'Automobile, waarvan de ANWB deel uitmaakt, geeft in het rapport adviezen waarmee het risico voor kampeerders in de toekomst kan worden verkleind.

De toeristenorganisaties hopen op een algemeen verbod op de bouw van campings in risicovolle gebieden. Bestaande kampeerterreinen in gevaarlijke gebieden moeten beschikken over een rampenplan en evacuatievoorzieningen zoals waarschuwingssystemen, duidelijk aangegeven vluchtroutes, noodverlichting en 24-uursbewaking.

Goede informatie over de mogelijke risico's van kampeerterreinen in bepaalde gebieden moet de vakantieganger een eerlijker beeld van de situatie verschaffen. Gaat de toerist naar een risicodragende camping dan moet hij uitleg krijgen hoe te handelen bij gevaar.

Tot slot adviseert de werkgroep om de Europese Commissie een onderzoek te laten instellen naar de situatie van campings in Europese risico-gebieden en de verbetering daarvan. Die studie kan worden gecombineerd met een lopend Europees onderzoek naar de voorspelling van overstromingen en het voorkomen daarvan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden