Betere bal in wegrestaurants

Goed nieuws voor de Nederlandse vrachtwagenchauffeur: de kwaliteit van de gehaktbal is er het afgelopen jaar in de doorsnee wegrestaurants op vooruitgegaan....

Truckstar, het grootste blad voor vrachtwagenchauffeurs in Nederland, publiceerde deze maand de Grote Gehaktballentest 2004. Gewapend met thermometer ging een team chauffeurs langs bij 74 Nederlandse wegrestaurants.

Vorig jaar was de kwaliteit van de bal flink achteruitgehold, bleek uit de vorige editie van de test. Maar de wegrestaurants hebben zich de kritiek van Truckstar aangetrokken, zo constateert het gehaktballenteam dit jaar. In sommige restaurants zijn de keukens ertoe overgegaan de bal zelf te bereiden. Maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de uitserveertijd.

Zo niet in restaurant De Tweede Steeg in Amersfoort, het snelste ballenrestaurant van Nederland. De Tweede Steeg vist de ballen uit een pan met hete jus, en kan ze daardoor binnen 25 seconden voorschotelen.

Uiteindelijk gaat het echter niet om snelheid maar om kwaliteit. Wegrestaurant Gilze steekt zonder enige twijfel de kroon: 'een flink formaat, een gezonde donkerbruine kleur, een ruwe stevige structuur en een eerlijke smaak.' Geheel anders de bal van De Poort van Groningen in Nieuweschans. Daar durfde men de bal niet eens te proeven. De thermometer gaf slechts 47 graden aan, oftewel 18 graden te laag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden