Beter presteren met tablet

Hoe verbeter je je sportprestaties? Doe als de profs. Videoanalyse met de iPad biedt uitkomst.

Het zou zo maar kunnen gebeuren, een dezer dagen. Een atlete wint in Sotsji de gouden medaille op het onderdeel reuzenslalom. Voor de tv-camera's noemt ze iedereen die aan haar succes heeft bijgedragen. 'Ik wil graag mijn ouders bedanken, mijn coach, mijn ploeggenoten, onze sponsor, de heer Poetin en... mijn iPad.'


Dit zijn de eerste tabletspelen.


Niet alleen omdat miljoenen sportliefhebbers de verrichtingen van de sporters aan de 'Russische Rivièra' op hun portable computer zullen volgen. De tablets zullen ook aan de rand van de bobsleebaan opduiken, in de sneeuw naast de snowboardpiste en aan de top van de skischans. Trainers schieten met hun tablets video's van hun atleten en gebruiken die beelden om ter plekke de prestaties te analyseren.


Videoanalyse is niet nieuw in de sport, maar de mogelijkheid om het toe te passen was beperkt. Camera's en computers zijn duur en zwaar. Ze werden tot drie jaar terug vooral ingezet bij trainingen en op de plekken waar je met de apparatuur makkelijk kon komen. Als er al camera's naar de besneeuwde hellingen werden gezeuld, konden sporters er weinig mee. 'Vroeger keek je op het schermpje van de videocamera hoe je het had gedaan. Meer was er niet', zegt de Canadese snowboardveteraan Caroline Calve in een interview met The Canadian Press.


'Voor de Winterspelen van 2010 hadden we voor ons snowboardteam nog een cameraman in vaste dienst met een volledige uitrusting', zegt manager Paul Marks van de Canadese ploeg. Die luxe viel weg toen het budget slonk.


Nu camera, scherm en computer in een tablet zijn samengebald, kunnen coaches hun sporters op de voet blijven volgen, de sneeuw in, het ijs op. 'Nu kun je de beelden op een iPhone of iPad zetten of daarmee direct opnemen en heb je allemaal apps om die video's te analyseren', zegt Calve. Ze kan opnamen van zichzelf met die van een teamgenoot vergelijken of van een concurrent. Deze tablet-apps werden in 2011 ontwikkeld voor de thuissporter en omarmd door professionals.


De Amerikaanse olympische ploeg volgt met iPads de verrichtingen van de bobsleeërs. 'Omdat ze zo licht zijn, kunnen we ze overal mee naartoe nemen', zegt coach Scott Novack. 'Ook naar moeilijk bereikbare plekken.' Een klein team van begeleiders maakt vanaf verschillende locaties beelden van een run en wisselt die via een mobiel netwerk uit. Zo kan een team direct na de afdaling terugkijken.


Een bobslee bereikt snelheden van tegen de 150 kilometer per uur. Op een tablet zijn de beelden vertraagd af te spelen, zodat een coach eventuele fouten in houdingen en bewegingen snel kan signaleren.


De Amerikaanse bobsleeërs gebruiken de app Ubersense Coach, die in 2011 is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Ubersense uit Boston. Volgens oprichter Krishna Ramchandran kleven er twee praktische problemen aan deze wijze van coaching voor amateurs. 'Ten eerste woont niet iedereen bij de coach in de buurt die het best bij hem past. Ten tweede kun je als sporter verbale aanwijzingen niet mee naar huis nemen.' Met Ubersense Coach nemen trainers of anderen video's van sporters op. Coaches leveren ter plekke of op afstand via internet commentaar en kunnen de beelden van getekende aanwijzingen voorzien. Sporters zetten hun opnamen online en bekijken via de website beelden van anderen om daarvan te leren.


Ook andere bedrijven hebben de markt voor videoanalyse ontdekt. Vrijwel tegelijk met Ubersense bracht Techsmith in Okemos (Michigan) zijn Coach's Eye uit. Patrick Deenen, een Amerikaanse freestyle-skiër, kan niet meer zonder. 'We gebruiken Coach's Eye alle dagen, de hele dag door.'


Extra: Camerapionier

De Nederlandse hockeyploeg is fanatiek afnemer van video-analyses. De ploeg zet camera's en computer in om de tactiek van tegenstanders te ontrafelen en om zwakke kanten in de eigen strategie bloot te leggen. De hockeyers zijn pioniers, bondscoach Hans Jorritsma begon in 1990 te experimenteren met filmopnamen. De voetballerij begint langzaam warm te lopen voor 'camerabewaking', nota bene dankzij een hockeyer: Max Reckers. Die werd ooit door Louis van Gaal bij AZ binnengehaald en maakt sindsdien deel uit van de entourage van de coach. Reckers reist dit jaar met Oranje mee naar het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.


Extra: Videovergelijkers

Er is sinds 2011 een baaierd aan apps voor sportieve video-ontleding. Vooral golfers hebben over het aanbod niet te klagen. Het statische karakter van de sport leent zich kennelijk goed voor vergelijkende analyse. Wie wil, kan zich de les laten lezen door een echte meester als Tiger Woods.


Een greep uit de videovergelijkers (de meeste bieden betaalde uitbreidingen die je vanuit de app aanschaft):


Algemeen

b Ubersense Coach (iOS, gratis download, jaarabonnement euro 21,99, pro packs voor tennis, golf en lacrosse euro 4,49)


b Coach's Eye (iOS, euro 4,49, gratis voor Android, extra's zoals stopwatch kosten per stuk euro 4,49)


b CoachMyVideo (iOS, gratis download, gewone versie euro 5,99 en een professionele uitvoering euro 13,99)


b Darthfish Express (iOS, euro 4,49)


b SKLZ Cam (iOS, Android, gratis download)


b V1 Sports+ (iOS, Android, gratis download)


b LessonPad (iOS euro 14,99)


Golf

b Tiger Woods My Swing (iOS euro 4,49)


b iSwing Golf (iOS, euro 2,69)


b Golf Coach & Swing Analysis (iOS, gratis download)


b V1 Golf (iOS euro 4,49, Android euro 3,74)


Tennis

b Rafael Nadal Tennis Academy (iOS, gratis download)


Squash

b V1 Sports+ (iOS gratis download, Android euro 4,83)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.