'Beter openbaar vervoer Amsterdam-Almere'

AMSTERDAM (ANP) - Het openbaar vervoer tussen Amsterdam en Almere moet verbeteren. Dat is noodzakelijk door de groei van Almere de komende jaren, aldus een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA). Een wegverbinding door het IJmeer is daarentegen niet direct nodig, concludeert het ROA.

Naar verwachting zullen tussen 2010 en 2030 ongeveer 40.000 tot 70.000 woningen worden gebouwd in en om Almere. Een groot deel van de huizen zal aan de westkant van de stad komen te staan, waardoor Amsterdam (IJburg) en Almere dichter bij elkaar komen te liggen. Door de groei van Almere zullen flink meer mensen heen en weer pendelen tussen de twee steden. Een ov-verbinding door het IJmeer ligt dan ook voor de hand, aldus het ROA.

De onderzoekers zijn er nog niet uit of een treinverbinding, een metroverbinding of een hoogwaardige busverbinding het beste is. Met een nieuwe metro- of buslijn door het IJmeer zullen veel reizigers daar gebruik van maken, maar hier zijn ook hoge kosten mee gemoeid. Een spoorlijn genereert geen nieuw verkeer, maar ontlast wel als enige variant de bestaande Flevolijn die Amsterdam nu via Weesp met Almere verbindt.

Hollandse Brug

Een nieuwe snelweg over het water levert slechts een beperkte vermindering op van het autoverkeer op de nu bestaande Hollandse Brug, stellen de onderzoekers. Deze weg over het IJmeer leidt juist tot nieuw verkeer. Toch schuiven de onderzoekers een regionale wegverbinding niet geheel terzijde. ,,Het kan met het oog op de robuustheid van het regionale netwerk wel nuttig zijn.''

Het ROA heeft de verkennende studie naar de mogelijkheden voor een ov- of wegverbinding door het IJmeer donderdag aangeboden aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat. Op grond van de resultaten vraagt de regio Amsterdam de minister te beginnen met een Planstudie Openbaar Vervoer voor de verbinding tussen Amsterdam en Almere.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden