Beter milieu kost 500 euro per jaar

Stijgende consumptie ondergraaft het milieubeleid. Burgers gaan meer autorijden, gebruiken meer energie, gaan groter wonen en ze willen ook meer natuur....

Die behoeften zijn niet te verenigen, stelt MNP-directeur Klaas van Egmond, tenzij de overheid de teugels in handen neemt.

Minister Cramer van Milieu, die de rapporten in ontvangst nam, liet doorschemeren dat ze volgende week op Prinsjesdag met voorstellen komt om Nederland leefbaarder en duurzamer te maken.

De minister wilde niet zeggen of het kabinet daarvoor van huishoudens 500 euro per jaar meer gaat vragen, het bedrag dat volgens Van Egmond nodig is om het milieu te verbeteren en Nederland te wapenen tegen klimaatverandering.

Uit onderzoek blijkt dat 7 van de 10 Nederlanders bereid zijn jaarlijks 100 euro meer te betalen voor een schoner milieu. Dit aantal zakt naar 5 op de 10 als het om enkele honderden euro’s zou gaan.

De Milieubalans laat zien dat klimaatverandering, Europese afspraken en bevolkingsgroei ondanks een succesvol milieubeleid dwingen tot strengere maatregelen voor verkeer (kilometerheffing), landbouw (schonere technologie, rem op de productie) en energie (besparing, wind- en zonne-energie en ondergrondse opslag van kooldioxide).

De Natuurbalans constateert dat voor dieren en planten grote natuurgebieden nodig zijn. De trend is echter: kleine brokken natuur, her en der verspreid. De Randstad ‘loopt achter’ met recreatieve natuur.

Van een krachtig natuurbeleid is geen sprake. Er komt natuur bij, door aankoop van oude landbouwgronden, maar onvoldoende. De natuurontwikkeling van landbouwgronden tot bos, hei en moeras laat eveneens te wensen over. Particulieren worden geacht meer aan natuurontwikkeling te doen, maar zij laten het afweten. De natuurkwaliteit van bossen, hei en duinen holt achteruit, doordat boeren te kwistig blijven met mest en de grondwaterstand laag houden. Bovendien zijn de provincies nog niet erg op dreef met natuurontwikkeling, hoewel ze daarvoor geld en machtsmiddelen hebben gekregen van het Rijk.

De directeur van het MNP daagde minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uit deze trend te keren. Geen of minder natuurbeheer door particulieren, en meer door grote natuurbeschermingsorganisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De minister liet zich niet verleiden tot uitspraken hierover. Wel helpt ze mee om 10 duizend stageplaatsen te regelen die ertoe moeten leiden dat jongeren meer in contact komen met de natuur. Het ligt op de weg van minister Cramer van ruimtelijke ordening om ‘nalatige’ provincies tot de orde te roepen.

In een reactie stelde Stichting Natuur en Milieu voor om provincies die onvoldoende successen boeken, financieel te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.