Beter kappen in regenwoud scheelt CO2

Zorgvuldiger kappen in tropische regenwouden kan jaarlijks driemaal zoveel CO2 besparen als de totale uitstoot van Nederland.

In meer dan 90 procent van de regenwouden wordt gekapt zonder rekening te houden met de richting waarin de boom valt. ‘Een boom neemt dan vaak vijftien andere bomen mee’, zegt Pieter Zuidema van de Universiteit Utrecht en mede-auteur van de studie. Die bomen liggen dan te rotten, het kronendak van het regenwoud wordt onnodig geopend waardoor verdroging optreedt en het bos kan zich niet goed herstellen.

Een goed beheerd bos neemt daarentegen veel CO2 op, 460 ton per hectare per boomcyclus van dertig jaar, 100 ton ofwel ruim een kwart meer dan een slecht beheerd bos. Zuidema baseert zich op vergelijkingen tussen proefpercelen in Maleisië waar met zorg wordt gekapt en concessies waar kaarten en paden ontbreken en bulldozers lukraak door de bossen gaan. Beter beheer levert de houtbedrijven bovendien een hogere opbrengst op en garandeert ook inkomsten voor de langere termijn, aldus Zuidema.

Gezien de enorme CO2-emissiereductie vindt hij dat beter bosbeheer moet worden opgenomen in het nieuwe klimaatverdrag. Boseigenaren worden dan met westers geld geprikkeld om hun bosbeheer te verbeteren. Milieu-organisaties als Greenpeace en Milieudefensie zijn daar geen voorstander van. ‘Er wordt ontzettend veel illegaal gekapt. Bescherming van de bossen heeft voor ons een hogere prioriteit dan verbetering van het bosbeheer’, aldus Greenpeace.

(zaterdag in de Volkskrant in het Kennis-katern meer over dit onderwerp)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden