Update

Beter bijles volgen dan blijven zitten, vindt het CNV

In plaats van blijven zitten, kunnen leerlingen aan het voortgezet onderwijs beter tijdens de zomervakantie of buiten schooltijd extra bijlessen volgen. Op die manier verdoet de leerling zijn tijd niet met vakken waar hij of zij wel goed in was en kost het de overheid ook minder geld. Het geld dat door het ministerie wordt uitgegeven aan leerlingen een heel jaar opnieuw te laten volgen, kan gebruikt worden voor die bijlessen.

Het bijspijkerkamp van de Universiteit Twente in Enschede voor eindexamenkandidaten die gezakt zijn, op een foto uit 2003.Beeld ANP

Dat betoogt onderwijsvakbond CNV Onderwijs. Volgens de vakbond blijven leerlingen op die manier gemotiveerd. 'Als je niet goed bent in één of twee vakken, is het beter om daarin bijgeschoold te worden in plaats van alle vakken opnieuw te moeten doen', aldus een woordvoerder van CNV Onderwijs. De bond denkt dat het plan demotivatie bij leerlingen en onvrede bij ouders voorkomt.

Volgens de vakbond blijft elk jaar zo'n 5 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs zitten. 'Dat zijn zo'n 50.000 op een totaal van 925.000 leerlingen. Dat kost de staat jaarlijks zo'n 350 miljoen euro. Bovendien staan kinderen stil in hun ontwikkeling. Dat is slecht voor onze kenniseconomie', meent de voorzitter van CNV Onderwijs, Michel Rog.

Overigens moet het voor sommige leerlingen wel mogelijk blijven om een heel jaar opnieuw te doen. Rog: 'Voor bepaalde scholieren is dat gewoon beter. Zij kunnen misschien meerdere vakken niet bijbenen. Dan moet er gekeken worden wat beter is: onderwijs op een lager niveau of het jaar nog een keer. Maar het moet in overleg met de school, ouders en leerlingen gebeuren.' De vakbond hoopt dat er snel een proef gestart kan worden met deze nieuwe opzet.

Ook onderwijsbond AOb ziet wel wat in het voorstel. 'Zittenblijven is een probleem. Het helpt niet: leerlingen gaan er niet beter door presteren', aldus een woordvoerder. Maar er moet wel wat tegenover staan voor de leerkrachten die tijdens de zomervakantie aan de bak moeten om leerlingen bijles te geven. 'Als de supermarkt op zondag open is, wordt het personeel dat dan werkt gewoon extra betaald. Dat moet ook zo zijn voor leraren die 's avonds of in de zomervakantie overwerken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden