Betastudie krijgt alfadeel

De universiteiten grijpen de invoering van de nieuwe bachelor-masterstructuur in het hoger onderwijs aan om de inrichting van de studies drastisch te herzien....

Van onze verslaggever

De discussie over een nieuwe opzet van de betastudies is het verst. Over een jaar of vijf moeten studenten die een technische studie kiezen een brede opleiding krijgen, waarbij naast de gewone technische richtingen ook onderwijs wordt gegeven in andere vakken. Student en arbeidsmarkt hebben daaraan behoefte, constateert de VSNU. Te denken is aan een student wiskunde die tevens bedrijfskunde als vak heeft. Zo ontstaan breder opgeleide studenten, die op meer terreinen inzetbaar zijn.

Ook moet het voor studenten gemakkelijker worden enige delen van de studie aan andere opleidingen te volgen. Dat is een van de doelstellingen bij de invoering van het bachelor-mastersysteem: mobiliteit van studenten, niet alleen in eigen land, maar ook tussen de EU-landen.

De technische universiteiten verzetten zich overigens wel tegen een al te breed getrokken opleiding. Zij vinden dat de technische kant herkenbaar moet blijven in het profiel techniek en natuur.

De nieuwe inrichting van de studies lijkt op het systeem dat nu in het voortgezet onderwijs van kracht is. Ook daar krijgen scholieren les op basis van profielen. De universiteiten willen die ontwikkeling voortzetten in het wetenschappelijk onderwijs.

Brede bacheloropleidingen in het wo zijn niet nieuw. Het Utrechtse Universitycollege geldt als het voorbeeld van een brede opleiding. Studenten worden in drie jaar breed opgeleid. Veel andere universiteiten azen al langer op een soortgelijke opleiding. In Maastricht zijn de plannen het verst gevorderd.

Bij de nieuwe opzet voor de techniekstudies proberen de universiteiten tevens te voorkomen dat studenten die na drie jaar hun bachelordiploma halen, maar niet door willen gaan naar de masterfase (die afhankelijk van de studie één of twee jaar duurt) verloren raken voor de arbeidsmarkt in het onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden