Betalen is voor de dommen

De ingezonden brieven van zaterdag 22 augustus.

Een reiziger checkt in bij een toegangspoortje op het station in Woerden. Beeld anp
Een reiziger checkt in bij een toegangspoortje op het station in Woerden.Beeld anp

Grexit

Voor Nederlanders die zich geen voorstelling kunnen maken van de miljarden die naar Griekenland gaan een handige vuistregel: 16 miljoen Nederlanders betalen samen 5,7 procent van het kapitaal van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), de instantie die geld aan Griekenland leent. Aan elk miljard draagt iedere Nederlander dus 3,60 euro bij. De teller staat inmiddels bij 320 miljard euro, dus 1.152 euro per Nederlander.

D66-leider Pechtold beweert dat het goed voor Europa is dat Griekenland in de euro blijft en heeft minachting voor de boekhoudersmentaliteit van de belastingbetaler. Hij kan die 1.152 euro wel lijden. Griekenland hoort bij de Bulgaren en Roemenen te zitten. Die kijken wel uit om naar Poetin te lopen als het tegen zit. Vraag hun maar wat hun ervaringen zijn met Rusland.

Een Grexit is goed voor iedereen. Niemand begrijpt hoe een land er beter van kan worden door de ene schuld met de andere te dempen. Na een Grexit kunnen we denken over schuldsanering en humanitaire steun aan onschuldige Grieken die te lijden hebben gehad van dit ondoordachte euro-avontuur. Verbazingwekkend dat iedereen dit begrijpt behalve D66, dat toch de intelligentsia beweert te vertegenwoordigen.

Eric Holleman, Voorschoten

A2

Ruud van Ling schrijft over de 'betuttelende snelheidsbeperkingen' op de A2 van Utrecht naar Amsterdam, 'zogenaamd om de omwonenden te beschermen tegen lawaai en uitstoot van fijnstof, ook al woont er geen sterveling in de buurt'. Telkens weer hoor ik dit soort kreten. Waar hij die informatie vandaan heeft, weet ik niet, maar het is gewoon onzin.

In Maarssenbroek zijn diverse wijken die vlak bij de A2 liggen. Er is een wijk die er helemaal tegenaan ligt. Toen besloten werd tot verbreding van de A2 heeft de overheid de gemeenten grenzend aan de A2 verzekerd dat de maximumsnelheid niet verhoogd zou worden. Desondanks heeft minister Schulz die afspraken genegeerd en de maximumsnelheid in de nachtelijke uren verhoogd naar 130 kilometer per uur.

Overigens, waarom zou je op 'imposante vijfbaanswegen' ineens veel harder moeten rijden?!

Bert Aalbers, Maarssen

Betalen is voor de dommen

U schrijft dat een enkele NS-reis Amsterdam-Groningen 25 euro kost. Dit is onjuist. De NS biedt via Albert Heijn een dagkaart aan voor 17 euro op het hele spoorwegnet. Het bedrijf meldt dit aanbod niet op de website, want de actie is alleen maar lonend als de meeste mensen er geen weet van hebben (en dus ook voor de officiële dagkaart de volle 51 euro betalen).

Staatssecretaris Mansveld van openbaar vervoer schrijft boven aan haar eigen website dat ze staat voor 'goede reisinformatie', maar tegen het door de NS gehuldigde principe 'betalen is voor de dommen' wil of kan zij blijkbaar niets ondernemen.

Sam Rozemond, Voorburg

Onverklaarde klachten

Het interview met neuroloog Klaver over lichamelijk onbegrepen klachten illustreert hoe weinig aandacht er in de reguliere geneeskunde is voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). In de opleiding leren artsen primair oorzaken van lichamelijke klachten op te sporen en daar een behandeling op af te stemmen. Als na alle mogelijke onderzoeken geen diagnose kan worden gesteld, voelt dat als onmacht en vinden veel medisch specialisten het moeilijk daarmee om te gaan. Vooral wanneer patiënten veel invaliderende klachten hebben.

Klaver toont zich hoopvol over de ontwikkelingen op het gebied van SOLK-behandeling en -onderzoek. Recent is een wetenschappelijk onderbouwde SOLK-training ontwikkeld voor medisch specialisten, waarin ze leren beter door te vragen naar deze klachten en hun uitleg en advies beter af te stemmen op patiënt en huisarts. Specialisten die deze training hebben gevolgd communiceren effectiever met SOLK-patiënten. En gezien het feit dat ruim 40 procent van de poliklinische patiënten lichamelijk onverklaarde klachten heeft, is dat zeker geen overbodige luxe.

Anne Weiland, onderzoeker Erasmus MC Carla Buddingh, verslavingsarts

Ouderzorg

Carlijne Vos schrijft dat de overheid de taak heeft nieuwe woonvormen voor ouderzorg te realiseren. De overheid doet echter niets op dit gebied. Deze regering heeft geen visie en denkt alleen aan geld, niet aan betere zorg, beter onderwijs of een betere woningmarkt. Intussen is de zorg er niet goedkoper op geworden, er is alleen een enorme herverdeling van de kosten gekomen. Vroeger betaalden alle Nederlanders de zorg voor gehandicapten en ouderen via de AWBZ. Zo hoort het ook in een beschaafd land. Nu mogen de gehandicapten en ouderen zelf hun zorg betalen. Dat staat in de nieuwe zorgwet. Asociaal en onbeschaafd, dat is Nederland tegenwoordig.

O jee, ik lees dat de regering weer aan het werk gaat. Welke groep Nederlanders is nu aan de beurt om kaalgeplukt te worden?

Annet Aarts, Belfeld

Laatste koloniale oorlog

Naar aanleiding van het Commentaar 'Onverwerkt verleden' van Hans Wansink wil ik graag wijzen op twee belangrijke Nederlandse studies naar oorlogsmisdaden en 'geweldsexcessen' tijdens de Politionele Acties, die kennelijk, en geheel ten onrechte, vergeten lijken. De eerste studie betreft J.A.A. van Doorn & W.J. Hendrix (1970) Ontsporing van geweld (2de aangevulde druk gepubliceerd als Het Nederlandsch/Indonesisch conflict: ontsporing van geweld, 1983, uitgeverij de Bataafsche Leeuw in Dieren).

De tweede studie betreft Stef I. Scagliola (2002) Last van de oorlog. De Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië en hun verwerking (Uitgeverij Balans, Den Haag). Deze sociologische (Van Doorn & Hendrix) en historische (Scagliola) studies zijn wellicht niet 'allesomvattend', maar geven wel een even ontluisterend beeld van de laatste Nederlandse koloniale oorlog als de recente studie van Remy Limpach.

Dit geweld 'structureel' te noemen, zoals Limpach doet, voegt niet echt iets toe aan het wetenschappelijk onderzoek, temeer omdat de term 'structureel geweld' in de gedragswetenschappen een andere betekenis heeft dan Limpach bedoelt.

Johan M.G. van der Dennen, geweldsonderzoeker RU Groningen

Afvallen met diabetes

Wat een hoogst merkwaardige brief over afvallen met diabetes van Marleen Stad. Geen koolhydraten? Ik heb al 40 jaar diabetes 1 en moet elke dag opnieuw de balans zien te vinden tussen het aantal eenheden insuline, dat ik een paar keer per dag spuit, en het aantal koolhydraten dat ik daarna moet eten. Zou ik na het spuiten geen koolhydraten tot mij nemen, dan raak ik van een hypo in een coma. Dat is een paar keer gebeurd, doordat ik toch te weinig koolhydraten binnenkreeg, met als gevolg: ambulance, 24 uur ziekenhuis en glucose-injecties; buitengewoon naar. Waarschijnlijk heeft mevrouw Stad diabetes, type 2.

Doris Grootenboer, Amsterdam

Kosmische dobbelsteen

Na alle kritiek op de bonuspikkers en de veelverdieners wordt het eindelijk tijd de loftrompet eens over hen te steken. Hoe knap is het niet om al tijdens de conceptie zelfstandig te beslissen om niet in Somalië geboren te worden maar in Nederland. Wonderbaarlijk is het om te zien hoe zij al tijdens de foetusperiode beslissen om niet met een IQ van 70, maar met een bovengemiddeld IQ geboren te worden. Om dan, als klap op de vuurpijl , vlak voor de bevalling, te besluiten niet bij een bijstandsmoeder in de Bijlmer geboren te willen worden, maar in een goed tot gegoed milieu.

Ach, waarom is het toch zo moeilijk, met name voor de maatschappelijk geslaagden onder ons, te erkennen dat we allen, stuk voor stuk, inclusief de bonuspikkers, niet meer zijn dan het resultaat van een worp met de kosmische dobbelsteen.

R.W. Jongman, Groningen emeritus hoogleraar criminologie

Lust

Rik van Lunsen (arts-seksuoloog bij het AMC) zegt dat een lustopwekkend pilletje niks zal oplossen: de man wil nou eenmaal vaker seks dan de vrouw. Ik neem maar even aan dat hij dit baseert op wetenschappelijk onderzoek. De praktijk is in mijn ogen anders. Ik ben benieuwd wat de uitkomst zou zijn van een onderzoek waarbij vrouwen en mannen aantrekkelijke mensen te zien krijgen en daarbij moeten zeggen of ze zin in seks (met hun eigen partner of met de afgebeelde persoon) krijgen.

Ik ben het met Van Lunsen eens dat een pilletje niets oplost. In plaats daarvan mag de vrouw zich weleens wat vaker afvragen of zij haar eigen partner nog wel leuk genoeg in bed vindt en, mocht dat niet het geval zijn, bedenken wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn...

Marjolein Leenknegt, Utrecht

Last

Waar hebben gezonde vrouwen, die weinig zin hebben in seks, nou precies zoveel last van? Of kan ik beter vragen van wie?

Lijnie Lutgerink, Meerssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden