Bèta-opleiding helpt vrouw niet aan baan

Terwijl de regering er alles aan doet om meisjes naar bètastudies te lokken, biedt een hogere technische opleiding vrouwen minder kans op werk dan andere hbo- en wo-studies. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prinses Maxima op 'Girls day' in 2013, een evenement dat meisjes enthousiast moet maken voor techniek.Beeld anp

Het bureau deed onderzoek naar de baankansen voor jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Van de vrouwen met een technische hbo-opleiding of hoger had 87 procent werk gevonden. Bij andere onderwijscategorieën als economisch-juridische opleidingen of onderwijsgerichte studies lag dit percentage hoger.

Voor mannen is de verhouding juist omgekeerd. Mannen met een hogere technische opleiding hadden in 94 procent van de gevallen werk gevonden, meer dan in alle andere onderwijscategorieën.

Beeld @CBS

Het is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is voor de verschillen. 'Misschien is dit te verklaren doordat vrouwen vaak voor andere soorten technische opleidingen kiezen dan mannen', zegt arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg. Vrouwen kiezen vaak voor minder 'harde' technische studies dan mannen, zoals bouwkunde of industrieel ontwerp, aldus Dekker. 'Daar zijn op dit moment niet bijzonder veel banen, vooral nu het in de bouw zo slecht gaat.' Opleidingen waar je makkelijker mee aan de slag kunt zijn zware beta-opleidingen als technische informatica of natuurkunde. 'En daar moet je de vrouwen nog steeds met een lantaarntje zoeken', aldus de econoom.

Ook de werktijden in de technische sector kunnen een probleem zijn voor vrouwen, zegt een CBS-woordvoerder. 'Uit recente onderzoeken komt naar voren dat vrouwen worden afgeschrikt door de fulltimecultuur en dat ze snel weer uitstromen naar een andere sector.' De onderwijssector met zijn vele parttimebanen zou beter aansluiten bij vrouwen. Dat lijkt te kloppen met de cijfers: van de hoogopgeleide vrouwen die een onderwijsgerichte opleiding hebben gedaan, is 96 procent aan het werk.

De studierichting is overigens minder bepalend voor de baankansen dan het onderwijsniveau, blijkt uit de CBS-cijfers. Ongeveer negen op de tien jongeren met minimaal een hbo-opleiding vond een baan, terwijl van alle jongeren maar driekwart aan het werk was. Hoe hoger het opleidingsniveau dat iemand heeft genoten, hoe makkelijker het is om een baan te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden