Bestuursvoorzitter trekt consequenties uit dalende winst en aandelenkoers Schipper stapt op bij BolsWessanen

Bestuursvoorzitter Rob Schipper van het drank- en voedselconcern BolsWessanen stapt op. Schipper acht zich verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten van het concern, dat in 1993 ontstond uit een fusie die in de financiële wereld op louter onbegrip stuitte....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Schipper heeft de raad van commissarissen gevraagd 'per heden van zijn taken te worden ontheven'. De commissarissen, onder leiding van oud-minister Fons van der Stee, zeggen het verzoek van Schipper te betreuren, maar het desondanks in te willigen.

Pikant is dat de vroegere bestuursvoorzitter van Bols zijn verzoek moest deponeren bij een raad van commissarissen, die in meerderheid afkomstig zijn van fusiepartner Wessanen. Naast Van der Stee geldt dat voor VVD-politicus Hans Wiegel en Peter Bakker Schut, de vroegere topman van Wessanen en de voorganger van Schipper. Ook Bakker Schut vertrok eerder dan de bedoeling was. Hij verruilde vorig jaar april zijn plek in het bestuur voor een zetel in de raad van commissarissen.

Schipper wilde dinsdag niet uitgebreid ingaan op zijn vertrek. 'Zo'n besluit neem je niet licht. Een periode van rust en overpeinzing is op zijn plaats. Je bent altijd bezig met de onderneming en niet met jezelf. Aan dat laatste ga ik nu aandacht besteden.'

Bedrijfseconoom Anton Zondervan (49) is tot opvolger van Schipper benoemd. Ook hij is afkomstig van Wessanen. Zondervan werkt al meer dan twintig jaar voor het concern. Aanvankelijk als stafmedewerker, later als directeur van de meeldivisie en vanaf 1990 als bestuurslid van Wessanen en later van BolsWessanen.

Na het vertrek van Schipper telt het bestuur van het concern nog twee leden, beiden afkomstig van Wessanen: Zondervan en drs H. Broeksma. Naast het bestuur komt echter een 'executive committee' van vier man: de twee bestuursleden en drs R. van Ogtrop, directeur van BolsWessanen Nederland en de Amerikaan R. Thorne, verantwoordelijk voor de zaken in de VS.

Schipper heeft vergeefs gevochten tegen het wantrouwen in de financiële wereld tegen de fusie van de borrelproducent en de kaasfabrikant. Beleggers konden geen enkel voordeel ontdekken aan de samenvoeging, die werd omschreven als een samengaan tussen de lamme en de blinde. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vergeleek de fusie met die tussen een voetbal- en een korfbalteam en dat levert beter voetbal, noch beter korfbal op, zoals ieder sportliefhebber weet.

De kritiek is twee jaar na de fusie nog steeds niet verstomd, omdat de criticasters het gelijk aan hun zijde kregen. BolsWessanen verbijsterde beleggers keer op keer met slechte tijdingen. Vooral de Bols-activiteiten in Italië, het land waar het concern het meest aan de weg timmert, worden zwaar getroffen door de sterke waardedaling van de lire. Schipper moest vorige week opnieuw een beroerde mededeling de wereld insturen: de winst valt dit jaar 10 tot 15 procent lager uit dan de 254 miljoen gulden over 1994.

Schipper heeft de fusie tot zijn laatste snik verdedigd. Het samengaan van 'zijn' Bols met Wessanen was een goede greep door de toegenomen schaalgrootte. risicospreiding en de beschikbare kasstroom. Volgens Schipper waren de drie grote transacties van BolsWessanen - de uitkoop van Heineken uit de joint-venture Bols Benelux, de overname van de levensmiddelengroep van het Britse Harrisons & Crosfield en de verwerving van een belang van 35 procent in het Italiaanse Campari - zonder de fusie niet mogelijk geweest.

Maar de rampzalige winstprognose van een week geleden verwoestte het laatste restje vertrouwen in het succes van BolsWessanen. Beleggers namen massaal afscheid van de aandelen. Dinsdag daalde de koers tot minder dan 28 gulden. In twee jaar tijd is de beurswaarde van het concern met een miljard gulden gedaald. Daarmee spraken beleggers een vernietigend oordeel uit over het bestuursbeleid en dus over Rob Schipper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden