NIEUWSCORNELIUS HAGA LYCEUM

Bestuursvoorzitter Haga Lyceum schorst omstreden directeur om voeren van ‘een angstbewind’

Het Haga Lyceum in Amsterdam verkeert in een bestuurscrisis. De voorzitter van het schoolbestuur heeft directeur-bestuurder Soner Atasoy maandag geschorst, onder andere vanwege zijn autoritaire optreden. Volgens Atasoy is de schorsing niet rechtsgeldig en is de voorzitter van het bestuur zelf net geschorst.

Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Beeld ANP
Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.Beeld ANP

Bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waaronder het Haga Lyceum valt, bevestigt tegenover de Volkskrant dat hij Atasoy maandagochtend op de hoogte heeft gebracht van de schorsing. Het zou betekenen dat Atasoy per direct op non-actief staat en geen rechtsgeldige besluiten mag nemen namens de school.

Daarmee doet het algemeen bestuur iets wat minister Arie Slob (Onderwijs) niet lukte. Die eiste vorig jaar op basis van een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie dat Atasoy zou opstappen wegens wanbeheer en banden met extremisten. De rechter floot de minister terug.

Volgens Laamimach moest het algemeen bestuur nu ingrijpen vanwege signalen dat Atasoy ‘een angstbewind’ voert. Vorige week schreef NRC Handelsblad dat de autoritaire leiderschapsstijl van Atasoy voor docenten reden is geweest te vertrekken. De ouderraad is eerder dit jaar om diezelfde reden opgestapt. Een economiedocent beklaagde zich over ‘aanhoudende pesterijen’ van Atasoy.

‘Van verschillende mensen op school hoor ik dat het personeel zich onveilig voelt’, zegt Laamimach. ‘Ook schoffeert Atasoy de medezeggenschapsraad.’ Dat Atasoy de Onderwijsinspectie zou hebben afgeluisterd, zoals NRC ook meldde, noemt Laamimach eveneens ‘een ernstig signaal’. Het bestuur zoekt een onafhankelijk onderzoeksbureau om de kwestie te onderzoeken.

Stemming

Atasoy vindt dat de voorzitter van zijn bestuur als ‘een Winnetou’ ter werk is gegaan bij het schorsingsbesluit. Dat besluit nam Laamimach maandagochtend tijdens een bestuursvergadering. Het enige andere lid van het algemeen bestuur, Sadrettin Karadag, was niet lijfelijk aanwezig. Atasoy is als dagelijks bestuurder in dienst van het algemeen bestuur.

Karadag werd maandagochtend voor een stemronde over de schorsing wel kort door Laamimach gebeld, in dat telefoontje onthield Kradag zich van stemming omdat hij het niet eens was met de procedure. Laamimach vat die op als ‘een tegenstem’. Maar bij gelijke stemmen geeft de stem van de voorzitter de doorslag, stelt Laamimach. Daarmee was de schorsing van Atasoy een feit. De Onderwijsinspectie is daarvan op de hoogte gesteld.

Volgens Atasoy en Karadag is die gang van zaken ‘tegen de statuten’. Bovendien zouden zij Laamimach zaterdag ‘via aangetekende post en e-mail’ hebben laten weten dat hij zelf geschorst is, omdat hij te solistisch zou opereren. Laamimach noemt dat besluit op zijn beurt weer onrechtmatig, omdat het ‘een informeel overleg van de heren’ betrof.

Atasoy is al met al niet van zins om zich iets aan de schorsing gelegen te laten liggen. ‘Die man is toch geen bestuur in zijn eentje.’ Hij zal dinsdag gewoon weer aan het werk gaan, zegt hij. ‘De school moet gewoon bestuurd worden, joh.’

DE HAGA-SAGA: DIT GING ER AAN VOORAF

Voor wie het overzicht kwijt is, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van de omstreden islamitische school op een rij.

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum in de zomer van 2019 op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding voor de ophef was een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op het gebied van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

De veiligheidsdienst AIVD heeft onrechtmatig en onzorgvuldig gehandeld bij het uitbrengen van twee ambtsberichten over het Cornelius Haga Lyceum, bleek uit onderzoek van toezichthouder CTIVD. Zo zijn de beweringen over banden van de schoolleiding met terroristen ‘onvoldoende onderbouwd’.

De Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden