Bestuurslid ‘pedopartij’ doet aangifte om website

Penningmeester Ad van den Berg van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD) heeft dit weekeinde bij de Haarlemse politie aangifte gedaan tegen de Stichting Stop Kindersex.

Van onze verslaggever

De PNVD waarvan Ad van den Berg de penningmeester is wordt in de volksmond de ‘pedopartij’ genoemd. Volgens de partij werkt de omstreden website een ‘heksenjacht’ op ex-zedendeliquenten in de hand. De Haarlemse politie zegt dat aangifte is gedaan wegens schending van de privacy, aantasting van de leefomgeving, bedreiging en het aanzetten tot haat.

Volgens PNVD-voorzitter Marthijn Uittenbogaard leidt de website er toe dat ‘het principe wordt verlaten dat iemand die een straf heeft uitgezeten een nieuwe kans verdient op een normaal bestaan’. Hij wijst er op dat Van den Berg 21 jaar geleden is veroordeeld voor contact met een 11-jarige jongen. ‘En nu staat niet alleen zijn foto, zijn woonplaats maar zelfs zijn precieze adres op het internet.’

De Amerikaans website, gelinkt aan die van Stop Kindersex, geeft de namen prijs van zeventien Nederlanders die zijn veroordeeld wegens pedofilie dan wel daarvan worden verdacht. Nog geen 24 uur nadat de website in de lucht was, werd bij een van de verdachten, een inwoner van Landgraaf, de ruiten van zijn woning ingegooid. Voor eerdere vernielingen aan de woning van deze man, wiens hoger beroep eind deze maand dient, hield de poltie van Landgraaf vorige week drie mensen aan. Na verhoor zijn zij naar huis gestuurd.

Door de website in Amerika te laten maken, denkt Stop Kindersex de Nederlandse privacywetgeving te kunnen omzeilen. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens gaan de initiatiefnemers veel te ver. Het ministerie van Justitie noemt ‘deze vorm van naming and shaming onwenselijk’.

Kort nadat bekend was geworden dat Stop Kindersex doorlinkte naar Amerika, bezweek de Nederlandse site onder het grote aantal bezoekers. Dat bleef het hele weekeinde zo. De Amerikaanse database bleef echter bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden