Bestuurslid Geleense moskee verdacht van ronselen en financieren terrorisme

Een bestuurslid van een moskee in het Limburgse Geleen is aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Secretaris (en vicevoorzitter) Laarbi A. van de Al Houda-moskee wordt verdacht van ronselen, witwassen en financieren van terrorisme.

In februari deed de politie en de Fiod een inval bij de moskee. Beeld anp

Ook de voorzitter van het gebedshuis, Stefan Z., is opgepakt op verdenking van witwassen. De twee verdachten gaven gehoor aan een oproep van de politie om zich te melden en zijn vandaag op het bureau in Venlo aangehouden. Ze worden de komende dagen verhoord.

Het tweetal is op persoonlijke titel aangehouden, niet vanuit hun functie, benadrukt het OM. In hoeverre hun verdachte praktijken in verband worden gebracht met hun werkzaamheden bij de moskee kan het OM op dit moment niet zeggen. Behalve secretaris van de moskeestichting is A. ook het eenmansbestuur van de stichting Baby Care, een liefdadigheidsinstelling.

De arrestaties zijn het resultaat van een onderzoek naar beide stichtingen dat in 2015 is begonnen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg. 'We kregen destijds meldingen van mogelijk verdachte transacties; dat was de aanleiding voor een onderzoek.' Februari dit jaar deden de politie en fiscale opsporingsdienst Fiod invallen bij veertien locaties van de moskeeorganisatie en Baby Care in Limburg. De documenten en gegevensdragers die toen in beslag werden genomen zijn de afgelopen maanden doorgespit. De aanhoudingen van vandaag zijn de eerste die voortkomen uit dit onderzoek.

Het OM wil niet veel kwijt over de terroristische praktijken waarvan A. wordt verdacht. 'Uit het onderzoek blijkt dat er contacten zijn geweest met personen uit het Midden-Oosten', aldus de woordvoerder. 'Er zijn een aantal onverklaarbare geldstromen die de nodige vragen oproepen.' Zo onderzoekt het OM of de giften van Baby Care daadwerkelijk alleen naar goede doelen zijn gegaan.

Afsplitsing

De Al Houda-moskee is al langer omstreden. Vorig jaar splitste een deel van de moskeegangers zich af, omdat het gebedshuis volgens hen een te orthodoxe koers vaart. Buitenlandse financiers uit de Golfstaten zouden daar een hand in hebben, aldus de afgesplitste Vereniging al-Wasatia (Het Midden). Ook de burgemeester van Sittard-Geleen uitte eerder zijn zorgen over de financiën van de moskee.

Zowel de Al Houda-moskee als Stichting Baby Care was vanmiddag en vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.